traže konstruktivan dijalog / UN pozvao Australiju da zaštiti izbjeglice u Papui Novoj Gvineji

Image
Foto: AP

Oko 380 tražitelja azila zatvorilo se u centar na otoku Manusu više od tri tjedna, unatoč naporima Australije i Papue Nove Gvineje da ga zatvore, a UN predviđa neizbježnu humanitarnu krizu

23.11.2017.
17:01
AP
VOYO logo

Povjereništvo Ujedinjenih naroda za izbjeglice pozvalo je u četvrtak na mir nakon primitka izvješća o prisilnom raseljavanju izbjeglica i tražitelja azila iz izbjegličkog centra na otoku Manus u Papui Novoj Gvineji koji je prije tri tjedna zatvoren. 

Policija Papue Nove Gvineje okružila je službeno zatvoreni australski prihvatni centar u četvrtak i naredila tražiteljima azila koji su ga okupirali da ga napuste pošto su im zaplijenili hranu i vodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozivamo obje vlade da počnu konstruktivni dijalog i smanje napetosti i rade na tome da postignu trajna rješenja za ovu tešku situaciju", stoji u izjavi UNHCR-a. 

Oko 380 tražitelja azila zatvorilo se u centar na otoku Manusu više od tri tjedna, unatoč naporima Australije i Papue Nove Gvineje da ga zatvore, a Ujedinjeni narodi predviđaju neizbježnu humanitarnu krizu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UNHCR nije mogao potvrditi da su vlasti primijenile silu prema izbjeglicima i tražiteljima azila jer nisu dobili pun pristup centru.

Prema snimci koju su postavili izbjeglice ranije u četvrtak mnogi su se popeli na krovove i sakrili u zahode. Video snimka koju je sudanski izbjeglica postavio na Facebooku pokazuje policiju koja preko megafona naređuje tražiteljima azila da napuste centar, koji se nalazi na prostoru mornarice Papue Nove Gvineje, jer je njihov boravak ilegalan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snimka koju je poslije postavio na Twitteru pokazuje ljude koji ulaze u minibuseve i autobuse.

Izbjeglički kamp Manus i drugi koji se nalazi na otoku Nauru nalaze se u središtu kontroverzne australske imigracijske politike koju snažno kritiziraju UN i udruge za zaštitu ljudskih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Australija je otvorila kampove kako bi pokušala onamo usmjeriti val tražitelja azila ali su putovanja morem bila iznimno opasna.

Po svojoj imigracijskoj politici, Australija odbija primiti tražitelje azila koji dolaze morem i šalje ih na otoke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo