napeta situacija / UN pretražio atomsko skladište u Teheranu, pronašao tragove uranija: 'Iran to treba objasniti'

Image
Foto: AP Images

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) istražuje podrijetlo čestica i zatražilo je od Irana da objasni te tragove

8.9.2019.
21:50
AP Images
VOYO logo

Uzorci koje je uzelo UN-ovo tijelo za nuklearni nadzor iz kako ga je nazvao izraelski premijer "tajnog atomskog skladišta" u Teheranu pokazali su tragove uranija koje Iran tek treba objasniti, rekla su dva diplomata koji prate inspektorski rad te agencije. 

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) istražuje podrijetlo čestica i zatražilo je od Irana da objasni te tragove. Ali Teheran to nije učinio, rekli su diplomati, pojačavajući napetosti između Washingtona i Teherana. Američke sankcije srezale su iransku prodaju nafte, a Iran je odgovorio kršenjem svog nuklearnog sporazuma iz 2015. sa svjetskim silama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije godinu dana u govoru je izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji se žestoko protivi sporazumu, pozvao IAEA da odmah posjeti tu lokaciju rekavši kako je u njoj bilo uskladišteno 15 kg radioaktivnog materijala koji je otada sklonjen.

Reuters je izvijestio u travnju da je IAEA, koji nadzire provedbu sporazuma, pregledao lokaciju, što čini samo "kada je to nužno", uzeo uzorke i poslao ih na analizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izraelski i američki mediji su otada izvijestili da su uzorci pokazali tragove radioaktivnog materijala ili tvari.

Ti tragovi su bili tragovi uranija, rekli su diplomati, što je element koji Iran obogaćuje i jedan je od samo dva fisijska elementa od koji se može proizvesti jezgra nuklearne bombe. Jedan od diplomata je rekao kako uranij nije bio visoko obogaćen što znači da nije bio pročišćen ni blizu razine potrebne za oružje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima mnogo mogućih objašnjenja", rekao je taj diplomat. Ali budući da Iran još nije dao bilo kakvo objašnjenje IAEA-u teško je provjeriti podrijetlo čestica, a isto tako nije jasno jesu li tragovi ostatci materijala ili aktivnosti koje prethode sporazumu iz 2015. ili su nedavni, rekli su diplomati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo