'potrebno je više' / UN zabrinut zbog migranata koji umiru na hladnoći: 'Potrebno je spašavati živote, a ne baviti se birokracijom'

Image
Foto: AP

Izbjeglice i migranti umiru na hladnoći u Europi i vlade moraju učiniti više kako bi im pomogle umjesto da ih tjeraju s granica i izlažu nasilju

13.1.2017.
14:52
AP
VOYO logo

Izbjeglice i migranti umiru na hladnoći u Europi i vlade moraju učiniti više kako bi im pomogle umjesto da ih tjeraju s granica i izlažu nasilju, poručio je u petak UNHCR.

"Djeca su osobito podložna respiratornim bolestima za vrijeme ovakvog vremena. Potrebno je spašavati živote, a ne baviti se birokracijom", rekla je Sarah Crowe, glasnogovornica UNICEF-a na brifingu u Ženevi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Situacija u Grčkoj sada je strašna."

Glasnogovornica UNHCR-a Cecile Pouilly kazala je da je do sada od hladnoće umrlo petero ljudi, a 1000 ih se, uključujući djecu, nalazi u negrijanim šatorima i spavaonicama na grčkom otoku Samosu, zahtijevajući da ih se prebaci u bolji smještaj na kopnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stotine ljudi zadnjih su dana prebačene u bolji smještaj na otocima Lesbos i Chios.

U Srbiji, gotovo 80 posto od 7.300 izbjeglica, azilanata i migranata smješteno je u grijanim državnim skloništima, ali 1.200 muškaraca spava na hladnoći u Beogradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijela dvojice Iračana i mlade Somalke pronađena su u blizini turske granice u Bugarskoj, a dvojica somalskih tinejdžera hospitalizirana su s ozeblinama nakon što su proveli pet dana u šumi, kazala je Pouilly. Potkraj prosinca kod iste je granice pronađeno tijelo mladog Pakistanca.

Dvadesetogodišnji Afganistanac umro je nakon prelaska rijeke Evros na grčko-turskoj kopnenoj granici tijekom noći kada su temperature bile i 10 stupnjeva ispod ništice. Tijelo mladog Pakistanca pronađeno je na turskoj strani granice s Bugarskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog teških zimskih uvjeta, posebno smo zabrinuti zbog izvješća da vlasti svih država na zapadnobalkanskoj ruti i dalje vraćaju izbjeglice i migrante sa svojeg teritorija u susjedne zemlje", kazala je.

Neke izbjeglice i migranti tuže se na policijsko nasilje, a mnogima su zaplijenjeni ili uništeni mobiteli zbog čega nisu mogli pozvati u pomoć. Nekima je čak bila oduzeta odjeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Joel Millman rekao je da je kretanje migranata preko Mediterana 2017. "počelo u velikom stilu" te da je već poginulo 27 ljudi.

Hladna sibirska fronta snizila je temperature u jugoistočnoj Europi pet do 10 stupnjeva ispod uobičajenih, što se događa u prosjeku jednom u 35 godina, objašnjava Svjetska meteorološka organizacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo