Nova Demokracija / Unatoč jako slaboj izlaznosti, desnica nadmoćno pobijedila na izborima u Grčkoj

Image
Foto: AP Images

Poraz ljevice na europskim i na lokalnim izborima događa se nakon četverogodišnjeg obnašanja vlasti Alexisa Tsiprasa

3.6.2019.
6:56
AP Images
VOYO logo

Desna oporba Nova Demokracija (ND) osvojila je u nedjelju gradonačelnička mjesta u Ateni i u Solunu te gotovo sve grčke pokrajine, potvrdivši nadmoćnu pobjedu nad ljevicom premijera Alexisa Tsiprasa na europskim izborima.

Premda na birališta nije izašlo 60 posto birača, ocjenjuju analitičari, dobar rezultat koji su ostvarili kandidati koje podupire ND daju jasnu prednost velikoj konzervativnoj formaciji pet tjedana do prijevremenih parlamentarnih izbora 7. srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Ateni je Costas Bakoyannis (41), bivši guverner pokrajine u središtu zemlje, osvojio 65 posto glasova, pokazuju rezultati nakon prebrojavanja 99 posto biračkih mjesta.

Costas Bakoyannis, pripadnik trećeg naraštaja grčke političke obitelji s desnice, sin je Dore Bakoyannis, prve žene koja je 2003. izabrana za gradonačelnicu Atene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je i unuk bivšeg premijera Constantina Mitsotakisa (1990. - 1993., desnica) i nećak sadašnjeg predsjednika Nove demokracije Kyriakosa Mitsotakisa, glavnog suparnika Alexisa Tsiprasa na skorim parlamentarnim izborima.

Costas Bakoyannis je pred mnoštvom u svom glavnom stožeru u središtu Atene obećao da će "raditi 24 sata na dan za sve Atenjane".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ND je na europskim izborima prije tjedan dana pretekao premijerovu stranku Syrizu za 9,3 postotnih bodova, što je bila "neočekivana" pobjeda, rekao je Tsipras koji je odmah najavio parlamentarne izbore, tri mjeseca prije planiranog nadnevka.

Poraz ljevice na europskim i na lokalnim izborima događa se nakon četverogodišnjeg obnašanja vlasti Alexisa Tsiprasa i izlaska zemlje iz programa financijske pomoći u kolovozu prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo