DA SU DANAS IZBORI... / Unija Angele Merkel potpuno potonula! U zadnjih 12 godina nisu imali ovako slab rejting

Image
Foto: AP Images

Demokršćanski koalicijski partner Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) i dalje s 18 posto bilježi povijesno slabe rezultate

29.7.2018.
15:40
AP Images
VOYO logo

Demokršćanska Unija CDU/CSU pala je ispod granice od 30 posto u ispitivanjima javnog mnijenja, što je najniža vrijednost u posljednjih 12 godina, javlja dnevnik Bild am Sonntag u nedjelju.

"Da se danas održavaju izbori, demokršćansku Uniju CDU/CSU kancelarka Angele Merkel biralo bi 29 posto birača što je najniža vrijednost zabilježena u ispitivanjima javnog mnijenja od 2006.", javlja dnevnik Bild am Sonntag pozivajući se na rezultate instituta Emnid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Demokršćanski koalicijski partner Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) i dalje s 18 posto bilježi povijesno slabe rezultate.

Iza SPD-a se kao treća po snazi politička stranka nalazi desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) s 15 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno stranka Zeleni, koju bi biralo 14 posto ispitanih, bilježi najbolje rezultate u ovoj godini. Stranke Ljevica i Liberalni osvojili bi 10 odnosno 9 posto.

Analitičari procjenjuju da je slabljenje demokršćana povezano s dugotrajnom i žestokom svađom oko smjernica useljeničke i izbjegličke politike koja je posljednjih tjedana gotovo dovela do raspada Unije CDU/CSU i koalicijske vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sukob između Kršćansko-demokratske unije (CDU) i Kršćansko-socijalne unije (CSU) nastavljen je ovog vikenda najavom jednog dijela Unije da će osnovati "Uniju centra" koja bi okupila liberalnije dijelove obje stranke i činila protutežu desnom smjeru kojeg slijedi CSU na čelu s Horstom Seehoferom.

Glavni tajnik CSU-a Markus Blume oštro je napao inicijatore ovog pokreta optužujući ih da rade na štetu Unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema jednom prijašnjem ispitivanju CSU nije profitirao od pooštrenja useljeničke politike i okretanja stranke udesno. Nepuna dva mjesece uoči izbora za pokrajinski parlament Bavarske, gdje CSU zastupa demokršćansku opciju, stranka je pala na povijesno najnižu vrijednost od 38 posto.

Nakon saveznih parlamentarnih izbora prošle godine i odlaska birača u smjeru AfD-a, CSU je najavio još jači odmak od liberalne useljeničke politike Angele Merkel i okretanje stranke udesno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo