Demokracija? / Uoči izbora za Dumu u Rusiji: 'Istina, prisiljeni smo glasati. Ali, nismo prisiljeni glasati za određenu stranku'

Iako sve javne tvrtke moraju prisiliti svoje zaposlene da glasaju, očekuje se nizak odaziv, pa država kao nagradu nudi novac, stanove i automobile

17.9.2021.
21:30
VOYO logo

U Rusiji su počeli trodnevni izbori za Dumu. I dok nitko ondje ne sumnja da će Putinova Jedinstvena Rusija dobiti većinu, EU je već izjavila da neće priznati rezultate bude li sumnje u namještanje.

Iako sve javne tvrtke moraju prisiliti svoje zaposlene da glasaju, očekuje se nizak odaziv, pa država kao nagradu nudi novac, stanove i automobile.

Birališta na kojima nema OESS-ovih promatrača još su sinoć otvorena na Kamčatki, a zbog pandemije će u svih 11 vremenskih zona ostati otvorena tri dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Pretvorili se u žarište /

Kremlj je pun oboljelih od covida, Putin osobno otkrio: 'Nije to samo jedna ili dvije osobe. Moram ostati u karanteni'

Image
Pretvorili se u žarište /

Kremlj je pun oboljelih od covida, Putin osobno otkrio: 'Nije to samo jedna ili dvije osobe. Moram ostati u karanteni'

Novoizabrana Duma bit će na vlasti i kada istječe Putinov mandat

Ruski predsjednik pozvao je na izbore iz samoizolacije. "Iziđite na birališta ili glasajte elektroničkim putem. Moderna tehnologija jamči vam sigurnost. Računam na vaš odgovoran, promišljen, patriotski i građanski stav", poručio je.

No zainteresiranost je ipak mala, pa su svi koji rade u državnim tvrtkama prisiljeni glasati, a u ponudi je i "milijun nagrada" za one koji glasaju online. Nude se desetine tisuća poklon bonova, stotinu automobila i čak 20 stanova.

"Svrha online glasanja je da vlasti nadgledaju naše glasove. Na taj način promatrači izbora ne mogu pratiti glasanje. Protivim se ovom stilu glasanja", rekao je Anton Chernov, vlasnik privatne tvrtke,

"Ja sam državni službenik. Istina, prisiljeni smo glasati, ali nismo prisiljeni glasati za određenu stranku", kaže Lydia Karpova, učiteljica.


Pa iako je na online izbore pozivao i Aleksandar Navaljni, koji je u zatvoru osmislio aplikaciju za pametno glasovanje - ona je uklonjena s Apple i Google trgovina, a njegovim podržavateljima i brojnim nepoznatim članovima oporbe zabranjeno je kandidiranje.

"Uništili su sve, sve koji su bili imalo šanse kao potencijalni politički igrači", tvrdi Marina Litvinovich, oporbena kandidatkinja

Zbog svega toga Europska unija već je izjavila da neće priznati rezultate izbora ocijeni li ih namještenima. "Oštro osuđujemo pokušaje europskih zastupnika da manipuliraju europskim javnim mnijenjem", poručili su.

Novoizabrana Duma bit će na vlasti i 2024., kada istječe Putinov sadašnji mandat, a on bude trebao odlučiti hoće li se ponovno kandidirati ili pronaći neku drugu strategiju za ostanak na vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo