Reportaža iz Beograda / Upoznajte Ilju, Jašu i Anu - Ruse koji su od Putina pobjegli u Srbiju: 'Čuo sam da su naklonjeni Rusima'

Točan broj im se ne zna. Špekulira se da ih je od veljače u Srbiju ušlo skoro 45.000. U ovom ih se valu, nakon odluke o mobilizaciji, očekuje još

6.10.2022.
22:47
VOYO logo

U dva tjedna otkako je Putin objavio mobilizaciju od rata je pobjeglo milijun Rusa. Objavilo je tako rusko izdanje Forbesa, pozivajući se na službene izvore iz Kremlja. Što je odmah opovrgnuo Putinov glasnogovornik koji kaže da za ruski Forbes nije ni čuo. Ali ono što sigurno znamo je da su tisuće Rusa pobjegle u Beograd. Neki tamo već rade, djecu su upisali u škole i vrtiće. Reportaža Silvane Menđušić.

Potencijalna Putinova pješadija slijeće ovih dana na pistu beogradskog aerodroma. "Ja sam iz Sankt Peterburga", predstavio se jedan od njih na aerodromu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Službena cijena leta Moskva Beograd je 550 dolara, ali put je kompliciran. Ruska imigrantica u Beogradu Ana ispričala nam je: "Kupio je kartu iz Sankt Peterburga za Moskvu, iz Istanbula u Albaniju, ali mu je Albanija uskratila vizu jer je Rus. Onda smo mu mi kupili kartu za Dubai, iz Dubaija sad stiže u Beograd."

Beogradski taksist ih je ovako doživio: "Izgledaju zabrinuti, svi su zabrinuti. Nisu voljni za neki razgovor…"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malo ih je spremno za razgovor pred kamerama. Jaša za Beograd kaže: "Ovo je postao moj grad otkako sam izašao iz aviona, udahnuo sam zrak. Ovo je moj grad."

Jaša je došao u Beograd prije nekoliko mjeseci. Stan dijeli s drugim sunarodnjacima i kaže: "Srbija je izgledala lijepo iz raznih kutova. Jer su slavenski narod i čuo sam da su naklonjeni Rusima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije koji mjesec tražili su cimere iz Rusije, većina nije bila sklona preseljenju u Srbiju.

"Ali sada nakon mobilizacije mnogo ljudi je promijenilo mišljenje zbog straha", kaže međutim Ana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jaša i Ana pomireni su s činjenicom da su im vrata nekih europskih zemalja zatvorena zbog viznih režima.

"Svaka zemlja ima svoju povijest i svoje vrijednosti i OK je ne biti dobrodošao kao građanin zemlje koja je počela invaziju", kazao je Jaša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djeca su im krenula u beogradske škole, ubrzano uče srpski. Doroga - tako se na ruskom kaže skupo. Najprije su poskupjele nekretnine.

Kaća Lazarević objašnjava: "Meni je jako ružno da se dogodio takav skok. Takav nerealan skok cijena, ali to su uglavnom uradili mediji koji su i u ovom drugom talasu digli veliku prašinu pričajući Rusi da dolaze, sad će oni sve kupiti, ne pitaju za cijenu. Nije to baš tako."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bogati Rusi, kako ih zamišljaju neki, u drugim su zemljama, objašnjava Kaća Lazarević koja već trideset godina vodi agenciju za posredovanje nekretninama:

"Odmah su reagirali i agencije i vlasnici nekretnina koji izdaju i prodaju sa željom da iskoriste tu tužnu situaciju i podigli su cijene prvo stidljivo i pomalo, a onda krajnje bezobrazno za 50 a negdje i za duplo veću cijenu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hvala", zahvaljuje Ilja Pinsker. Emigrantska kava koju sad pije nije mu ni gorka ni slatka: "Za mene je kava – kava."

Ilja je stigao u travnju, sad pomaže sunarodnjacima koji dolaze u drugom valu: "Jaka je ruska zajednica, znamo sve odgovore, kako otvoriti bankovni račun, kako dobiti vizu, kako unajmiti stan."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije poznat precizniji broj Rusa koji su došli u Srbiju od početka rata. Iz MUP-a Srbije nismo dobili odgovor na naš upit, no špekulira se da ih je od veljače ušlo skoro 45.000. U ovom ih se valu, nakon odluke o mobilizaciji, očekuje još.

"I uvijek je teško otići, bježati. Ali, oni koji sada odlaze, imaju jasnu sliku, imaju neprijatelja i neku vrstu opasnosti koju moraju izbjeći", kazao je Ilja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao inženjer zvuka brzo je otvorio audio studio u Beogradu: "Kao da plivaš u oceanu, u olujnom oceanu i nakon toga dođeš u Mediteran, huuu, ovi su valovi samo 5 metara visoki, ne 20 metara i na neki način je OK."

Ovu novu rusku dijasporu čine najviše mlađi Rusi, najčešće oni zaposleni u IT sektoru. Osim vizne politike i aviokompanije koja među rijetkima ima direktne linije s Moskvom, Beograd je izbor i zbog ovog, kako kaže Ilja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni mogu zamisliti što mi osjećamo, oni mogu zamisliti mnogo naših iskustava."

Cijene mu nisu previsoke u usporedbi s moskovskima: "U komparaciji s Moskvom je još OK." Jeftinije nego u Moskvi? "Jeftinije je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaća Lazarević kaže: "Ima onih koji na njima žele zaraditi. Prosto ne možete da vjerujete, oglašavaju stanove po mnogo nižim cijenama, daju lažne telefone…"

Život ide dalje…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moja djeca igraju se s Ukrajincima, ali zaista je komplicirano…", kaže Ana

Tihi i pomalo preplašeni, naši sugovornici o politici i Putinu nisu htjeli puno pričati. Ponovno skupljaju svoj stari život na novim adresama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo