george soros / Upozorenje iz Davosa: 'Putina treba što prije poraziti. To je možda jedini način da sačuvamo civilizaciju'

Image
Foto: Profimedia

'Putina treba što prije poraziti. Što je slabiji, to će postati više nepredvidiv', upozorio je Soros

25.5.2022.
10:56
Profimedia
VOYO logo

Ruska invazija na Ukrajinu mogla bi biti početak trećeg svjetskog rata koji bi mogao značiti i kraj civilizacije, upozorio je milijarder i filantrop George Soros.

U žestokom napadu na Vladimira Putina i kineskog Xi Jinpinga na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, Soros je upozorio da su autokratski režimi u usponu i da globalno gospodarstvo ide u depresiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Soros je također žestoko kritizirao i bivšu njemačku kancelarku Angelu Merkel zbog toga što je išla „niz dlaku“ i Moskvi i Pekingu.

"Invazija na Ukrajinu je možda početak trećeg svjetskog rata i naša civilizacija ga možda neće preživjeti. Invazija nije došla iz vedra neba. Svijet je sve više uključen u borbu između dva sustava upravljanja koji su međusobno dijametralno suprotni: otvorenog i zatvorenog društva“, upozorio je Soros, prenosi Guardian.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

91-godišnji milijarder rekao je da represivni režimi sada rastu, a Kina i Rusija predstavljaju najveću prijetnju otvorenom društvu.

Što je Putin slabiji, bit će nepredvidljiviji

Kazao je i da je Europa dobro odgovorila na krizu koju je pokrenula ruska invazija: “Bit će potrebno dosta vremena da se razrade detalji, ali čini se da se Europa kreće u pravom smjeru. Odgovorila je na invaziju Ukrajine s većom brzinom, jedinstvom i snagom nego ikada prije u svojoj povijesti.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putin, koji je svoju "posebnu operaciju" kako on naziva agresiju na Ukrajinu., isplanirao radi ostvarenja ciljeva Kremlja, sada možda i zna da je pogriješio i spreman je pregovarati o prekidu vatre, smatra Soros.

Image
taktičko nuklearno oružje /

Stručnjaci upozoravaju: Ovo su tri scenarija u kojima bi Putin mogao iskoristiti nuklearno oružje

Image
taktičko nuklearno oružje /

Stručnjaci upozoravaju: Ovo su tri scenarija u kojima bi Putin mogao iskoristiti nuklearno oružje

"No prekid vatre je nedostižan jer se njemu ne može vjerovati. Što je Putin slabiji, to će postajati nepredvidljiviji", smatra. "Ne mogu predvidjeti ishod, no Ukrajina sigurno ima izglede u toj borbi", rekao je Soros.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska unija mora shvatiti da Putin može zavrnuti pipu dotoka ruskog prirodnog plina, koji sada pokriva 40 posto europskih potreba.

“Ali europska ovisnost o ruskim fosilnim gorivima i dalje je pretjerana, uglavnom zbog merkantilističke politike koju provodi bivša kancelarka Angela Merkel. Sklopila je posebne poslove s Rusijom za opskrbu plinom i učinila Kinu najvećim njemačkim izvoznim tržištem. To je Njemačku učinilo najboljom ekonomijom u Europi, ali sada se mora platiti visoka cijena. Njemačku ekonomiju treba preorijentirati. A to će potrajati dugo“, ocijenio je Soros.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Globalna inflacija postat će globalna depresija

Soros je rekao da je Putin dobio pristanak kineskog predsjednika da Rusija pokrene invaziju na Ukrajinu na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Pekingu početkom veljače.

“Xi krije tajnu. Nikada nije rekao kineskom narodu da su cijepljeni cjepivom koje je dizajnirano za izvornu varijantu Wuhana, ali nudi vrlo slabu zaštitu od novih varijanti.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kineska blokada zbog borbe protiv Covida-19 gurnula je gospodarstvo u slobodan pad, ali Xi ne može priznati da je pogriješio, rekao je Soros.

„Xijev drugi mandat istječe u jesen 2022. i želi biti imenovan na treći mandat bez presedana, čime će na kraju postati doživotni vladar.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Povrh krize nekretnina, šteta će biti tolika da će utjecati na globalnu ekonomiju. S prekidom opskrbnih lanaca, globalna inflacija vjerojatno će se pretvoriti u globalnu depresiju,” ocijenio je Soros.

Poraz Putina je spas naše civilizacije

Suprotno općim očekivanjima, Xi možda neće dobiti svoj željeni treći mandat zbog grešaka koje je napravio, predvidio je Soros.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Dok rat bjesni, borba protiv klimatskih promjena pala je u drugi plan. Ipak, stručnjaci nam kažu da smo već daleko zaostali, a klimatske promjene su na rubu da postanu nepovratne. To bi mogao biti kraj naše civilizacije“, iznio je crne prognoze i zaključio:

“Stoga, moramo mobilizirati sve naše resurse kako bismo što prije okončali rat u Ukrajini. Najbolji i možda jedini način da sačuvamo našu civilizaciju je poraz Putina što je prije moguće. To je suština.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo