Dramatičan video / Urednik Spiegela iz Kabula: 'Trupe SAD-a deportiraju nas novinare, a civilima je taj avion puno važniji. Ne daju nam u grad'

Image
Foto: U.S. Marine Corps/AP

Christoph Reuter javio se s aerodroma prije nego što će ga ukrcati na let za Katar, kako kaže, protivno njegovoj volji

29.8.2021.
16:35
U.S. Marine Corps/AP
VOYO logo

Oni Afganistanci koji su se uspjeli dočepati aerodroma u Kabulu usprkos maltretiranjima i prijetnjama talibana, dolaze na svoj red na let u sigurnost Zapada. Der Spiegel, međutim, donosi ovaj put sasvim jedinstvenu situaciju.

Ne zbog činjenice što je na jednom od posljednjih letova vojske SAD-a bio i Christoph Reuter, jedan od Der Spiegelovih urednika, nego zato što su njega na avion za Katar ukrcali protiv njegove volje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
novi napad /

VIDEO: SAD dronom u Kabulu uništio vozilo puno eksploziva s trojicom ISIL-ovaca prije nego su došli do aerodroma

Image
novi napad /

VIDEO: SAD dronom u Kabulu uništio vozilo puno eksploziva s trojicom ISIL-ovaca prije nego su došli do aerodroma

"Nakon sedam sati na aerodromu u Kabulu, američke trupe će nas deportirati odavde, a onda (avionom) odvesti iz zemlje. Na taj način ćemo mjesto u avionu oduzeti ljudima koji puno hitnije trebaju i žele napustiti zemlju nego mi."

Riječ je o tome da je Spiegelov urednik u Afganistan doputovao u srijedu kako bi izvještavao o evakuaciji, što znači da je na aerodromu u Kabulu bio i u četvrtak kad je ISIL-ov bombaš samoubojica detonirao eksploziv i pobio skoro 200 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Der Spiegel navodi da su "oni", očito se govori o američkim snagama sigurnosti, i njega i njegove njemačke kolege spriječili da se poveže sa suradnicima u Kabulu:

"Očito je izvještavanje s aerodroma u Kabulu nepoželjno, što mi savršeno možemo razumjeti. Samo, niti ministarstvo vanjskih poslova niti američke trupe nisu spremni pustiti nas u grad."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reporteri bez granica već su kritizirali ovakvo postupanje s novinarima koji žele izvještavati o stanju na terenu, odnosno o napetostima oko aerodroma u Kabulu, o dugim redovima na pisti i svemu ostalome čemu, zahvaljujući u prvom redu novinarima, cijeli svijet svjedoči od 15. kolovoza kad su talibani praktično bez otpora zauzeli glavni grad Afganistana nakon izrazito brzog posvemašnjeg povlačenja vojske SAD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo