Odobrenje cjepiva u petak / Ursula von der Leyen o AstraZeneci : 'Ovo su obvezujuće odrednice i ugovor je kristalno jasan'

Image
Foto: AP Photo, Francisco Seco

EU se spori s AstraZenecom, koja je u partnerstvu s Oxfordskim sveučilištem razvila cjepivo, nakon što je ta tvrtka objavila da će srezati isporuku cjepiva.

29.1.2021.
9:43
AP Photo, Francisco Seco
VOYO logo

Ugovor Europske unije i AstraZenece za cjepiva protiv covida-19 sadrže obvezujuće dijelove, rekla je u petak čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen dok europski savez nastavlja pritisak na tvrtku da dostavi obećana cjepiva. 

EU se spori s AstraZenecom, koja je u partnerstvu s Oxfordskim sveučilištem razvila cjepivo, nakon što je ta tvrtka prošli tjedan objavila da će srezati isporuku u prvom kvartalu zbog proizvodnih problema u tvornici u Belgiji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Bude nadu /

'Pasivno cijepljenje': Mogu li dva već poznata lijeka spriječiti teži oblik bolesti COVID-19 ili je izliječiti?

Image
Bude nadu /

'Pasivno cijepljenje': Mogu li dva već poznata lijeka spriječiti teži oblik bolesti COVID-19 ili je izliječiti?

Ugovor je kristalno jasan 

Dužnosnik EU-a kazao je da će savez primiti 31 milijuna doza u tom periodu, odnosno 60 posto manje nego je ranije dogovoreno. 

"Ovo su obvezujuće odrednice i ugovor je kristalno jasan", kazala je von der Leyen za radio Deutschlandfunk, dodavši kako su jasno određene količine za prosinac i prva tri kvartala 2021. godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"AstraZeneca je u ugovoru eksplicitno odredila da nikakve druge obveze neće spriječiti da on bude ispoštovan“, naglasila je Njemica. 

Njezina tvrdnja u suprotnosti je s izvršnim direktorom AstraZenece Pascalom Soriotom koji je u utorak rekao da se sporazum s EU-om temelji na odredbi da će tvrtka dati sve od sebe kako bi ispunila svoje obveze, ali da joj nisu određeni točni vremenski rokovi za isporuku cjepiva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Soriot je rekao i da je EU kasno postigla dogovor o isporuci, pa tvrtka nije imala dovoljno vremena da riješi probleme u proizvodnji u belgijskoj tvornici. 

Bruxelles je unaprijed naručio 300 milijuna doza 

Von der Leyen je rekla da je odredba o „davanju sve od sebe“ vrijedila samo kad se nije znalo hoće li AstraZeneca uspjeti razviti cjepivo, dodavši kako se u ugovoru spominju četiri mjesta proizvodnje, od kojih su dva u Britaniji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je kako EU u petak želi objaviti uređenu verziju ugovora. Bruxelles je od britansko-švedske tvrtke unaprijed kupio 300 milijuna doza ako se pokažu djelotvorne i sigurne. Očekuje se da će Europska agencija za lijekove odobriti to cjepivo u petak.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo