Alexandroupoli / Uspavana grčka luka kao središte američkog naoružavanja? 'Za koga su oni ovdje? Zbog Rusije? Ne vjerujem...'

Image
Foto: Shutterstock

Nadolazeća prodaja luke podigla je uloge. Četiri skupine natječu se za kupnju najvećeg udjela - dvije tvrtke su američke, a druge dvije se mogu dovesti u vezu s Rusijom

18.8.2022.
15:31
Shutterstock
VOYO logo

Nitko nije mogao predvidjeti da će upravo to malo, betonsko pristanište, postati geopolitičko žarište. Prije nekoliko godina jedva se koristilo, a i dan danas nastanjuju ga većinom galebovi, piše New York Times.

Uspavana grčka luka Alexandroupoli preuzela je središnju ulogu glede američke vojne prisutnosti u istočnoj Europi. Pentagon od tamo transportira goleme arsenale, kako kažu, s ciljem obuzdavanja ruske agresije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A to povećanje američke prisutnosti razbjesnilo je ne samo Rusiju već i susjednu Tursku. Rat u Ukrajini preoblikovao je gospodarske i diplomatske odnose u Europi.

Image
ugrozili stanovništvo /

Grčka bijesna na Srbiju zbog palog aviona, šalju prosvjednu notu: 'Nisu nas obavijestili o opasnom teretu!'

Image
ugrozili stanovništvo /

Grčka bijesna na Srbiju zbog palog aviona, šalju prosvjednu notu: 'Nisu nas obavijestili o opasnom teretu!'

Turska i Grčka - obje članice NATO-a, ali između njih postoji dugotrajno neprijateljstvo. To uključuje sukob oko Cipra i teritorijalne sporove u Sredozemlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagli porast vojnih aktivnosti pozdravila je grčka vlada, većina njenih balkanskih susjeda i lokalno stanovništvo. Nadaju se kako će Amerikanci potaknuti regionalno gospodarstvo i osigurati sigurnost.

"Mi smo mala zemlja", rekao je Yiannis Kapelas, 53, vlasnik kafića u Alexandroupoliju. "Dobro je imati veliku zemlju koja će nas štititi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadolazeća prodaja luke Alexandroupoli podigla je strateške uloge. Četiri skupine natječu se za kupnju najvećeg udjela - dvije tvrtke su američke i izravno ih podupire Washington, a druge dvije se mogu dovesti u vezu s Rusijom.

Američke vojne operacije u Grčkoj uvelike su se pojačale otkako je Rusija napala Ukrajinu, a najviši dužnosnici u Rusiji i Turskoj nazvali su to prijetnjom nacionalnoj sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za koga su oni ovdje?", pitao se u lipnju turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, misleći na američke vojne ispostave u Grčkoj. "Odgovor koji daju je - protiv Rusije. Ne vjerujemo u to", dodao je.

Okupacija Ukrajine pogodila je Grke, koji su počeli povlačiti paralelu između imperijalne retorike predsjednika Vladimira Putina i teritorijalnih zahtjeva Turske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znamo kakva je bol izbjeglica", rekao je Dimosthenis Karavoltsos, ugostitelj u Alexandroupoliju. "Uopće nije bilo pitanja na kojoj bismo strani trebali biti."

Grčka vlada bila je jedna od prvih koja je poslala vojnu pomoć Ukrajini, zbog čega ju je Kremlj stavio na popis "neprijateljskih" zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strah od Turske i solidarnost s Ukrajinom gurnuli su Grčku bliže Washingtonu, a SAD-u je omogućila prošireni vojni pristup na nekoliko lokacija.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo