manifestacija / Uspjeh londonskog Gay Pridea: gradonačelnik poručio da je to najbolji lijek za londonske rane

Image
Foto: Screenshot/Youtube

Stotine tisuća osoba sudjelovale su na Gay Prideu, organiziranom u subotu u Londonu, na pedesetu obljetnicu dekriminalizacije homoseksualnosti u Engleskoj i Walesu.

8.7.2017.
20:05
Screenshot/Youtube
VOYO logo

Ispred 26.000 sudionika na kolima, koračale su londonske službe sigurnosti, među kojima vatrogasci, policajci i djelatnici hitne pomoću predvodeći mimohod, a na taj način su im organizatori odali počast za sudjelovanje i hrabrost u nedavnim tragičnim događajima. London je bio poprište triju atentata i jednog požara u kojima je poginulo više od 80 osoba od ožujka, pa su brojni agenti sigurnosti bili raspoređeni  uoči te manifestacije koja se odvijala na vrlo posjećenim Oxford Streetu, kao i Piccadilly Circusu i Trafalgar Squareu.

Slaveći "Sexsual Offences Act" iz 1967. organizatori su željeli poslati "poruku nade, priznanja, aktivizma i ljubavi", posebice Sjevernoj Irskoj koja tek treba priznati istospolni brak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Londonski gradonačelnik Sadiq Khan je pozdravio uspjeh manifestacije na kojoj se okupilo više od milijun i pol osoba. 

"Proživjeli smo strašne tjedne i najbolji lijek za tugu, bol, žalovanje ili za terorizam je ovaj mimohod ponosa danas u Londonu", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 On se obvezao sačuvati barove, klubove i druga mjesta okupljanja LGBT zajednice, od kojih je više od polovice zatvoreno od 2006., prema istraživanju urbanističkog odjela londonskog Univesite College.

Premijerka Theresa May je iz Hamburga sa summita G20  izrazila podršku toj manifestaciji. "Moramo i dalje braniti  istinsku jednakost i poštivanje svih osoba", navela je u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali uspjeh manifestacije je izazvao i kritike aktivista koji tvrde da se mimohod pretvorio u komerijalizirani, birokratski i propisani događaj, kako ističe branitelj ljudskih prava Peter Tatchell u listu Guardian.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo