POTRES USMRTIO 360 ljudi / Utrka s vremenom: spasioci i dalje tragaju za preživjelima u zoni prekrivenoj snijegom i odsječenoj od svijeta

Image
Foto: AP

Iako je epicentar potresa bio u Afganistanu, većina žrtava zasad je popisana u susjednom Pakistanu - 248 mrtvih. Službeni podaci o smrtno stradalima u Afganistanu popeli su se u utorak na 115

28.10.2015.
9:06
AP
VOYO logo

U srijedu je nastavljena utrka s vremenom kako bi se pronašli preživjeli u potresu u kojem je poginulo više od 360 osoba na granici između Pakistana i Afganistana te im se osigurala odjeća i hrana u zoni mjestimice prekrivenoj snijegom i odsječenoj od svijeta.

Stotine tisuća osoba našlo se potpuno izolirano u tim planinama nakon potresa jakosti 7,5 stupnjeva koji je u ponedjeljak uništio tisuće kuća, izazvao klizanje tla i prekinuo komunikacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz pogoršanje vremena, spasioci strahuju da vrlo nestabilna situacija na planu sigurnosti ne zakomplicira njihov zadatak iako su se talibani koji kontroliraju brojne sektore obvezali da će olakšati njihovu intervenciju.

Vrativši se u utorak iz posjeta SAD-u, pakistanski premijer Navaz Šarif obećao je preživjelima "izdašnu naknadu za izgradnju domova".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je epicentar potresa bio u Afganistanu, većina žrtava zasad je popisana u susjednom Pakistanu - 248 mrtvih, od kojih 202 u pokrajini Hiber Pahtunhva. Više od 1600 osoba je ozlijeđeno.

Vlasti strahuju da će te brojke porasti zbog nestašica vode, hrane i pada temperature.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Službeni podaci o smrtno stradalima u Afganistanu popeli su se u utorak na 115, više stotina ih je ozlijeđeno, a 7000 kuća srušeno.

SAD je ponudio humanitarnu pomoć Afganistanu, a kineski javni mediji izvješćuju u srijedu da je Peking ponudio pomoć dvjema zemljama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 2005. u istom je području došlo do stravičnog potresa jakosti 7,6 stupnjeva u kojemu je poginulo više od 75.000 ljudi.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo