U srbiji svaki treći / Uzbuna u BiH: svaki peti muškarac nije biološki otac svog djeteta, 80-godišnjaci hrle na testiranje

Image
Foto: Thinkstock

Izvjesna utjeha za muškarce u BiH je što oni nisu ni bolji ni gori od regionalnog prosjeka kada je riječ o seksualnim avanturama s vidljivim posljedicama

18.10.2016.
11:04
Thinkstock
VOYO logo

Testiranja genetskih uzoraka koja se provode u Bosni i Hercegovini trebala bi zabrinuti velik broj muškaraca u toj zemlji jer se pokazalo kako svaki peti među onima koji se takvim provjerama podvrgnu zapravo nije biološki otac djeteta kojemu je upisan kao roditelj u matičnim knjigama, prenio je u utorak sarajevski "Dnevni avaz".

Podaci Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju u Sarajevu i Zavoda za sudsku medicinu u Banjoj Luci dokazuju kako je je razmjerno veliki broj slučajeva u kojima analiza DNK uzoraka potvrđuje sumnje muškaraca u očinstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Sarajevu se godišnje u prosjeku obradi oko stotinu zahtjeva za utvrđivanje očinstva, a među onima koji to traže ima osoba iz svih društvenih slojeva.

Bude tu običnih radnika, nastavnika, ali i nezaposlenih, poznatih i nepoznatih osoba u javnosti, no svima je zajamčena anonimnost, kazala je Jasmina Hindija-Čakar, DNK analitičar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom 2016. godine u sarajevskom je institutu obrađeno 50 zahtjeva za DNK analizu, pri čemu je utvrđeno da svaki peti muškarac nije biološki otac djeteta.

"Imali smo dosta mučnih situacija. Događalo se da ljudi cijeli život prožive ne znajući da nisu pravi roditelji svog djeteta", kazala je Hindija-Čakar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Institutu za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju rade čak i analizu DNK uzoraka preminulih osoba, opet sa zahtjevom utvrđivanja očinstva.

Uglavnom je riječ o slučajevima kada nastane spor oko nasljeđivanja imovine preminulih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još su zanimljiviji rezultati do kojih dokaze u banjolučkom Zavodu za sudsku medicinu. Branka Zorić, DNK analitičarka, kazala je kako statistika pokazuje da tamo svaka treća analiza pokazuje da osoba koja ju je zatražila zapravo nije biološki otac svog djeteta.

"Imamo slučajeva kada analizu traže i muškarci od 70 ili 80 godina", kazala je Zorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suočavanje sa sumnjama u preljub u BiH po osobi staje 250 konvertibilnih maraka (127 eura), a ukoliko analizu "u paketu" zatraže otac, majka i dijete onda je cijena 700 KM (358 eura).

Izvjesna utjeha za muškarce u BiH je što oni nisu ni bolji ni gori od regionalnog prosjeka kada je riječ o seksualnim avanturama s vidljivim posljedicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Statistika pokazuje kako u Hrvatskoj također svaki peti muškarac zapravo nije otac djetetu kojemu je službeno roditelj, a u Srbiji je to slučaj kod svakog trećeg muškarca koji se podvrgne provjerama očinstva.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo