što s kosovom i srbijom? / Milanović i Pahor: 'Nismo donijeli deklaraciju. Složili se da se mora preispitati odluka o kandidaturi BiH u EU'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Milanović je upitan i oko optužnice Srbije prema hrvatskim pilotima. Kaže kako nije i neće o tome razgovarati s Vučićem

12.9.2022.
13:30
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Izjave za medije Predsjednika Republike Slovenije i Predsjednika Republike Hrvatske.

Pahor navodi da je razgovor bio konstruktivan, da su tražili no što ih spaja, a ne razdvaja, iako je i toga bilo, tvrdi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Deklaraciju nije bilo moguće donijeti jer su u pripremama prevladale razlike, ali na konferenciji su prevladala zajednička stajališta o usvojenim zaključcima, ističe.

"Svi su u pripremama shvatili da nećemo imati ni summit ni deklaraciju. Sretan sam jer su se tu okupili, da su s poštovanjem, uspjeli zaboraviti na ogromne razlike. Donijeli smo šest zaključaka", ističe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović je istaknuo kako nisu donijeli deklaraciju, ali jesu zaključke što je praktički isto. Zahvalio se Pahoru na svim dosadašnjim, ali i današnjem sastanku pa rekao kako će, kada on više ne bude na vlasti, sigurno nastaviti ovu tradiciju. "Nismo se složili, ali ovo je bila vježba dijaloga", zaključio je.

Upitani su i o dijalogu između Srbije i Kosova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
skandal i lani /

NESLUŽBENO Zbog različitih stavova BiH i RH oko izbornog zakona, Proces Brdo-Brijuni ostaje bez deklaracije?

Image
skandal i lani /

NESLUŽBENO Zbog različitih stavova BiH i RH oko izbornog zakona, Proces Brdo-Brijuni ostaje bez deklaracije?

O dijalogu se govorilo, ali se nije pozvalo te države da nastave, ali u dosadašnjim deklaracijama uvijek ih se pozivalo da razgovaraju. To nije dio deklaracije, ali je moj stav, istaknuo je Pahor. Milanović kaže da bi to bio put bez povratka. "Ja javno pozivam i potičem na priznanje Kosova, ali sada nije bila takva prilika. Realno to u ovom trenutku nije realno, to je stav i predsjednika i javnosti Srbije", kaže.

Pahor ističe kako se on ne bi složio, ali mu razgovor daje nadu da će jednom naći zajednički nazivnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović navodi da je njegov zajednički nazivnik bila kostitutivnost BiH, ali kolege to nisu dale. "Moja dužnost je bila da to predložim pa smo zaključili da neće biti deklaracije, ali smo se ipak složili u nekim dijelovima", kaže potom.

Upitan oko optužnica o pilotima, kaže kako s Vučićem o tome nije i neće govoriti. "Javno sam rekao sve što sam imao, to nije pravi pristup, kada govorimo o jednoj od točaka zaključaka, kriteriji se mogu tumačiti svakako, za nas će svakako jedan od kriterija sa Srbijom biti i ta pitanja. Međutim, u ovom trenutku raspoloženje javnosti prema članstvu Srbije prema EU je negativno", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dvije trećine Srba u Srbiji je protiv članstva, to je brojka s kojom svaki političar mora računati. Jedina je to zemlja u regiji u kojoj je raspoloženje takvo", rekao je.

Pahor navodi kako je cilj sastanka približavanje država EU, ali da je to u potpunosti na njima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitani su i oko toga hoće li EU prihvatiti da BiH postane kandidatkinjom. Milanović kaže da ne zna kako će se postaviti jer postoji velika rezerva zapada prema kandidatkinjama. "Može se nožem rezati koliko je očito i učinit će puno da opstruiraju. Meni je dovoljna bila situacija iz lipnja kada je Ukrajina postala kadndidatkinjom, a BiH nije. Meni je to moralni užas. Ja bi im uvjetovao davanjem kandidature Ukrajini, davanjem kandidature BiH. Nisam bio u tom položaju", kaže.

Pahor ističe kako su se svi složili da Europska komisija mora do ljeta iduće godine ponovno proučiti ptanje davanja kandidature BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović je ponovno upitan oko spornog dijela deklaracije zbog koje ista nije donesena, a to je izborni zakon ili konstitutivni narod u BiH. Predsjednik RH kaže da je očito bio sporan sam pojam.

"U smislu da su jednaka prava za sve konstituttivne narode u BiH. Nekima to smeta, uopće spominjanje tog pojma. Ok, legitimno ili ne, tako je. Sa sličnim problemom sam se suočio na summitu u Bruxellesu kada sam morao prijetiti blokadom prije nego je u završni tekst ušao običan spomen Daytonskog sporazuma. Jedan dio država je bio protiv toga. To vam govori o tome u kakvom svijetu živimo", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo