SA SUMMITA EUROPSKE UNIJE / Plenković iz Bruxellesa: 'Treba nam bager da pospremimo smeće koje Milanović baca na reputaciju Hrvatske'

Image
Foto: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije u Bruxellesu

24.6.2022.
15:39
AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković u Bruxellesu, gdje se nalazi na završnom summitu Europske unije, dao je izjavu za medije.

"Nakon drugog dana Europskog vijeća, održanog europskog summita jako dobre vijesti za Hrvatsku. Kao što smo imali prigodu vidjeti danas je Europsko vijeće podržalo članstvo Hrvatske u europodručju s 1. siječnjem 2023. godine. Ovime smo ostvarili jedan od strateških ciljeva politike Vlade RH. Ispunili smo sve kriterije, sve uvjete, prošli sve moguće filtere i kontrole, sve odluke i naokon ovoga možemo reći da će Hrvatska s članstvom u Euru kao jednom od dvije dublje integracije, druga je Schengen. Francusko predsjedništvo već idućega tjedna nakon što stavi na dnevni red vijeća odluku o ispunjavanju kriterija Hrvatske za Schengen pošalje u Europski parlament, a na jesen očekujemo poizitivno rješenje Europskog parlamenta i konačnu odluku Vijeća ", rekao je premijer Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska je visoko eurizirana zemlja, zemlja u kojoj 75 posto depozita naših štediša već sada u eurima. Zemlja u kojoj je velika većina kredita također u eurima, imamo dvije trećine trgovinske razmjene s članicama eurozone, gdje imamo gotovo dvije trećine dolazaka turista koji su također građani onih članica Eurozone", dodao je Plenković.

"Postajemo zanimljivi ulagačima koji dosad Hrvatsku, zbog činjenice da nismo bili u Eurozoni, nisu toliko vidjeli u svojim planovima, i poslovnim pothvatima, sada će i to postati slučaj. A naša otpornost bit će bitno snažnija i jača članstvom u Eurozoni"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo da se EU angažira maksimalno kako bi sprječavala rast cijena energenata. Također, druge dvije točke iz tri dana, jučerašnja rasprava o Ukrajini, Moldaviji i Gruziji je jako dobra za Ukrajinu i Moldaviju koje su dobile pozitivna mišljenja Europske komisije, poticajni zaključci za Gruziju i na našu inicijtivu jako dobri zaključci za BiH. Europsko vijeće prvi put kaže da je spremno BiH dati status kandidata. Izvukli smo samo najbitnije reforme da se ostvare i da komisija napravi jedno izvješće kako bi se vagon na jugoistoku Europe gurnuo snažnije prema Europskoj uniji. Isto tako, kazali smo da se hitno treba pristupiti rješenju ustavne i izborne reforme za ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda", kazao je.

"On nastavlja u tom svom neozbiljnom pristupu vanjskopolitičkom angažmanu nastoji minirati sve dobro što mi radimo. Kad god hrvatska Vlada napravi nešto dobro, uvijek postoji netko, a to je Milanović koji nastoji to sve minirati i podmetati klipove na vrlo jedan ružan i vulgaran način. Mislim da je veleizdajnik onaj tko odlazi Komšiću u kampanju u Sarajevo i tko je poticao nekoga za koga se zna da Hrvati nisu glasali, a većinom i neće, da postane član Predsjetništva. Radio je direktno na štetu hrvatskog naroda i HDZ-a u BiH. Ovakve izjave pokazuju da nema aposlutno nikakvog znanja o tome kako zemlja napreduje prema statusu kandidata, ne zna i nije se bavio ni prije da bi netko dobio status kandidata potrebno je ispuniti kriterije, očitovanje Komisije, politička volja…Floskule, neistine koje on nastoji baciti u eter imaju samo jedan cilj, a to je štetiti interesa Hrvatske, hrvatskog naroda, interesu Hrvata u BiH."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada netko u zadnjih nekoliko mjeseci izvrijeđa SAD, EU, predsjednika Europskog vijeća, predsjednicu Europske komisije, visokog predstavnika u BiH svojim grubim ocjenama, uvrijedi praktički BiH i Bošnjake i na taj način pridonese da oni na taj način još manje budu manje motivirani da postignu dogovor s Hrvatima onda je rezime te štetotčinske politike onda nama treba jedna ogromna metla, gotovo bager da svo to smeće koje on baca na reputaciju Hrvatske odnesemo, pospremimo i damo negdje duboko u sklonište zakopamo i zabetoniramo", dodao je Plenković.

"Ovaj put pozivam ljude koje dobro znam, njegove suradnike, Orsata Miljenića, Nevena Pelicarića, Vladu Lozančića da se maknu od njega. Ako ostanu s njim, poruku koju šalju nama je da valjda da se s njim slažu. Ako se slažu s ovim njihov kredibilitet je vrijedan nuli, koliko i njegov. Nek se odmaknu od njega, ograde, neka se maknu iz štetočinske politike za reputaciju zemlje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo spremni na sve. Ova situacija uzrokovana brutalnom ruskom agresijom na Ukrajinu koja ima ogromne reprekusije na sve dovodi nas do situacija gdje radimo ono što i prije. Da država intervenira, staje uz svog čovjeka. Kao što je bilo prije, radit ćemo i dalje. Ovo je bilo vrijeme ogromnih izazova i velik kriza, a našim intervencijama sačuvali smo radna mjesta i egzistencije obitelji i omogućili kompanijama da premoste ovu krizu"

Osvrnuo se i na opskrbu plinom pa spomenuo LNG terminal na Krku:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On nam omogućuje neovisnu nabavu ukapljenog plina koji nema nikakve veze s ruskim plinom. Tako ćemo osigurati sve ono što je potrebno i gospodarstvu i građanima. Radimo na scenarijima za zimu da plina ima dovoljno"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo