KLIMATSKA KRIZA / Uzor milijunima mladih diljem svijeta: Greta Thunberg jedrilicom stigla u New York

Image
Foto: AP Photo/Mary Altaffer

Thunberg će 23. rujna u New Yorku sudjelovati na klimatskom summitu Ujedinjenih naroda

28.8.2019.
22:55
AP Photo/Mary Altaffer
VOYO logo

Nakon petnaestodnevne plovidbe jedrilicom preko Atlantskog oceana 16-godišnja švedska aktivistica Greta Thunberg u srijedu je pristala u marini na newyorškom Manhattanu u sklopu kampanje za očuvanje klime.

Mlada Šveđanka je s broda Malizia II mahala kamerama koje su pratile završetak njezina putovanja dok se iz Brooklyna, gdje je posada obavila američke imigracijske formalnosti, približavala južnom vrhu Manhattana, gdje je brod nešto kasnije pristao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kopno! Ispred nas svjetla Long Islanda i New Yorka", napisala je na Twitteru u srijedu rano ujutro, nakon plovidbe koja je postajala nemirna kako su se približavali američkom kontinentu.

Desetci novinara i tristotinjak ljudi su po tmurnom vremenu na molu na vrhu Manhattana, s Kipom slobode u pozadini, dočekali djevojčicu čiji je aktivizam za očuvanje okoliša i borbu protiv klimatskih promjena u godinu dana postao uzor stotinama tisuća mladih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Thunberg će 23. rujna u New Yorku sudjelovati na klimatskom summitu Ujedinjenih naroda koji su najavili da će je dočekati s počastima i flotilom sa 17 jedrilica - po jedna za svaki od 17 ciljeva održivog razvoja koje je međunarodna organizacija planirala ostvariti do 2030.

Njezin dolazak u New York označava kraj putovanja na koji je pošla 14. kolovoza iz Plymoutha jedrilicom dugom 18 metara koja, za razliku od zrakoplova, ne ispušta ugljikov dioksid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo