Odmah stiže protuudar / Val reakcija na Putinov potez. Iz članica EU-a i iz EK traže sankcije Rusiji odmah. Biden i vrh EU-a čini se da još neće

Image
Foto: AP/Pool Sputnik Kremlin

Oglasili se London, Varšava, Riga, čak i najviši dužnosnici Europske komisije, zatim i Berlin... Iz Washingtona i Bruxellesa reakcija, ali samo do ruske granice

21.2.2022.
22:00
AP/Pool Sputnik Kremlin
VOYO logo

Rusko priznanje odmetnutih pokrajina na istoku Ukrajine jasno je kršenje međunarodnog prava, rekao je u ponedjeljak britanski premijer Boris Johnson

"Vladimir Putin je upravo objavio da Rusija priznaje odmetnute republike Donjeck i Lugansk. To je jednostavno kršenje međunarodnog prava. To je flagrantno kršenje suvereniteta i integriteta Ukrajine", rekao je Johnson na tiskovnoj konferenciji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da tek treba vidjeti što će točno sada događati na istoku Ukrajine, ali da zapad mora pritisnuti Rusiju što je više moguće.

"Morat ćemo čekati da vidimo što će točno biti u Donjecku i Lugansku. Rekao sam ranije da sankcije ovise o prvom koraku ruskog ulaska ondje", kazao je Johnson, "Ovo što se dogodilo je krajnje loša vijest".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi koji se oglasio nakon Putinova priznanja proruskih regija bio je latvijski ministar vanjskih poslova Edgars Rinkevics.

Image
Sad je još gore. Slijedi rat? /

Putin je priznao samoproglašene dijelove Ukrajine kao države, Donjeck i Lugansk. 'Ovime je otvoren prostor za rat'

Image
Sad je još gore. Slijedi rat? /

Putin je priznao samoproglašene dijelove Ukrajine kao države, Donjeck i Lugansk. 'Ovime je otvoren prostor za rat'

"Priznanje takozvanih narodnih republika Donjecka i Luganska flagrantno je kršenje ukrajinskog teritorijalnog integriteta. Latvija to najstrože osuđuje i traži da EU odmah uvede sankcije Rusiji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki predsjednik Joe Biden uskoro će izdati izvršnu naredbu kojom će zabraniti "nova ulaganja, američko financiranje i trgovinu" s dvije odmetnute regije istočne Ukrajine koje je ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak priznao neovisnim entitetima, objavila je Bijela kuća.

Uredbom će se "također dati ovlasti za nametanje sankcija bilo kojoj osobi odlučnoj da djeluje u tim područjima Ukrajine", priopćila je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je da će uslijediti još mjera, ali da su one odvojene od sankcija koje su Sjedinjene Države i njihovi saveznici pripremali u slučaju ruske invazije na Ukrajinu.

Identičnu poruku poslala je tijekom večeri i Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, a zatim i Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća. Svi osuđuju "eklatantno kršenje međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta Ukrajine i Minskih sporazuma".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Von der Leyen je objavila da sankcije trebaju pogađati, osim dva odmetnuta separatistička teritorija, i one koji s njima održavaju trgovinske veze, što bi u sljedećem koraku bilo savršeno jasno tko.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock poručila je da je ovaj potez Kremlja "uništio sve što se godinama gradilo" i obećala je žestoku reakciju svoje zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biden i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij telefonski su razgovarali 35 minuta nakon što je Putin priznao neovisnost odmetnutih ukrajinskih regija, rekli su dužnosnici Bijele kuće. 

Poljski premijer Mateusz Morawiecki opisao je potez ruskog predsjednika "činom agresije nad Ukrajinom" i pozvao da se Moskvi odmah nametnu sankcije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranije je objavljeno po medijima u Njemačkoj da je Putin, neposredno prije nego što će u televizijskom obraćanju javnosti kazati što je odlučio, obavijestio francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njemačkog kancelara Olafa Scholza da će večeras priznati kao samostalne države Lugansk i Donjeck.

O Putinovom potezu oglasio se i povjerenik Europske komisije za vanjsku politiku Josep Borrell.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Priznanje dva separatistička teritorija jasno je kršenje međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta Ukrajine i Sporazuma iz Minska. Europska unija i njeni partneri reagirat će odlučno, jedinstveno i solidarno s Ukrajinom", objavio je na društvenim mrežama Borrell.

On je samo nešto prije Putinovog priznanja Donjecka i Luganska javno rekao da će, u slučaju da Rusija prizna ta dva teritorija, predložiti da EU odredi sankcije Rusiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na rusko priznanje Donjecka i Luganska glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg kazao je: "Moskva nastavlja potpirivati sukob na istoku Ukrajine pružajući financijsku i vojnu pomoć separatistima. Pokušava i režirati preduvjete da još jednom napadne Ukrajinu."

Stoltenberg je rekao da Moskva smišljeno zaoštrava sukob oko Donjecka i Luganska koje "pomaže ekonomski i vojno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo