NA TEMELJU IZBORNIH REZULTATA / Van der Bellen dao mandat Kurzu za sastavljanje nove austrijske vlade

Image
Foto: AP Photo/Ronald Zak

Nglasio je da mu nije važno tko s kim koalira toliko dugo dok vlada radi u korist Austrije

7.10.2019.
14:32
AP Photo/Ronald Zak
VOYO logo

Austrijski predsjednik Alexander van der Bellen dao je u ponedjeljak predsjedniku Austrijske narodne stranke (ÖVP) Sebastianu Kurzu mandat za formiranje nove austrijske vlade, koja bi kao jedan od glavnih prioriteta trebala imati borbu protiv klimatskih promjena.

„Na temelju izbornih rezultata Vas kao predsjednika najjače stranke ovlašćujem za formiranje nove vlade“, rekao je Van der Bellen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je naglasio da mu nije važno tko s kim koalira toliko dugo dok vlada radi u korist Austrije.

„Bez obzira na stranačke boje unutar vlade, meni je želja da na vlast dođe crveno-bijelo-crvena vlada (boje austrijske zastave op.a.). To znači: jaka Austrija unutar ojačane Europe“, rekao je Van der Bellen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je istodobno objasnio kako priželjkuje vladu koja bi se posvetila borbi protiv klimatskih promjena.

„Odnos prema klimatskoj katastrofi koja je u tijeku trebao bi biti na vrhu prioriteta nove vlade“, rekao je austrijski predsjednik kojeg je tijekom predsjedničkih izbora snažno podržavala stranka Zelenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao jedan od prioriteta nove vlade Van der Bellen je naveo i sprječavanje gospodarske krize, a založio se i za to da u novoj vladi žene igraju istaknutu ulogu.

Kurz je također kazao kako je pitanje klime ključno, istaknuvši kako bilo koje rješenje mora donijeti "win-win" situaciju i za klimu i za gospodarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ÖVP bivšeg kancelara Sebastiana Kurza je na prijevremenim izborima za Nacionalno vijeće (austrijski parlament) 29. rujna osvojio najviše glasova.

Izvanredni izbori su raspisani nakon što se u jeku korupcijske afere Ibiza, u koju su bili upleteni čelnici Austrijske slobodnjačke stranke (FPÖ), raspala naradnjačko-slobodnjačka vlada na čelu sa Sebastianom Kurzom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FPÖ je na izborima pretrpio goleme gubitke te najavio kako ne planira ulazak u vladu. Kao mogući novi koalicijski partner ÖVP-a se spominje stranka Zeleni, koja je s gotovo 14 posto glasova na izborima zabilježila dosad najbolji rezultat u svojoj povijesti.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo