razlog nije orijentacija / Vatikan razriješio dužnosti svećenika koji je priznao da je homoseksualac

Poljski teolog Charamsa u subotnjem je izdanju dnevnika Corriere della Sera u dugom interviewu objavio da je homoseksualac i da ima partnera

3.10.2015.
18:47
VOYO logo

Vatikan je u subotu razriješio svećenika dužnosti pri Svetoj Stolici nakon što je u razgovoru za novine priznao da je homoseksualac i pozvao Katoličku Crkvu na promjenu stajališta o homoseksualnosti.

Monsinjor Krzystof Charamsa (43) razriješen je dužnosti u Kongregaciji za doktrinu vjere, čiji je član bio od 2003, stoji u vatikanskom priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljski teolog Charamsa u subotnjem je izdanju dnevnika Corriere della Sera u dugom interviewu objavio da je homoseksualac i da ima partnera. Poslije je zajedno s partnerom, Španjolcem, i homoseksualnim aktivistima, održao konferenciju za novinare u jednom rimskom restoranu. Bili su planirali prosvjed pred Vatikanom, ali su promijenili lokaciju nekoliko sati prije početka prosvjeda.

"Jasno je da msgr Charamsa neće moći nastaviti obnašati dosadašnje dužnosti pri Kongregaciji za doktrinu vjere", navodi se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatikan u priopćenju ističe da razrješenje Charamse nema nikakve veze s njegovim izjavama o osobnoj situaciji, koja, kako je navedeno, "zaslužuje poštovanje".

No, naglašava se kako su intervju i planirani prosvjed bili "ozbiljni i neodgovorni" (potezi) u svjetlu činjenice da u nedjelju počinje biskupska sinoda na kojoj će se razmatrati obiteljska pitanja, među ostalim i ona o tome kako se više približiti homoseksualcima. U priopćenju se ocjenjuje da će potezi poljskog svećenika podvrgnuti sinodu "nepotrebnom medijskom pritisku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatikan ističe da će o njegovom svećeničkom statusu, koji će teško zadržati nakon priznanja da živi s partnerom, odlučiti nadređeni u njegovoj biskupiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo