krhkog zdravlja / Vatikan tvrdi kako stanje bivšeg pape Benedikta nije osobito zabrinjavajuće: Boluje od viruse infekcije

Image
Foto: Shutterstock

Benedikt je u lipnju napustio Italiju, po prvi put otkako se povukao s dužnosti

3.8.2020.
19:49
Shutterstock
VOYO logo

Vatikan je u ponedjeljak objavio da zdravstveno stanje bivšeg pape Benedikta XVI "nije osobito zabrinjavajuće" i da je prebolio bolnu, ali ne i tešku bolest, odgovarajući tako na pisanje njemačkog tiska o tome da je Benedikt ozbiljno bolestan.

U lošem stanju

Objašnjenje o zdravstvenom stanju uslijedilo je samo nekoliko sati nakon što je njegov biograf Peter Seewald pokrenuo alarm navodeći za Passauer Neue Presse da je u subotu kada je došao u posjet Benediktu, našao bivšeg papu u vrlo lošem stanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po Seewaldovim riječima, Benedict, koji je već neko vrijeme krhkog zdravlja, sada boluje od  virusne infekcije koja uzrokuje bolne osipe i uobičajena je među starijim ljudima.

Zdravstveno stanje bivšeg Pape "nije osobito zabrinjavajuće, ono je tipično za 93-ogodišnjeg čovjeka koji upravo svladava najakutniju fazu bolne, ali ne i ozbiljne bolesti", navodi se u priopćenju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Seewald je kazao da je Benediktov glas bio jedva čujan, što navode i njegovi posjetitelji zadnjih mjeseci, te da mu je bivši papa rekao da bi mogao opet početi pisati ako uspije povratiti snagu.

Benedikt je u lipnju napustio Italiju, po prvi put otkako se povukao s dužnosti pape 2013., kako bi po posljednji put posjetio starijeg brata Georga u rodnoj Bavarskoj. Georg Ratzinger umro je potom 1. srpnja u dobi od 96 godina. Obojica braće zaređena su istoga dana 1951.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Nije mu dobro /

Mozak mu dobro radi, ali glas mu je jedva čujan: Bivši papa Benedikt XVI. 'vrlo slab'?

Image
Nije mu dobro /

Mozak mu dobro radi, ali glas mu je jedva čujan: Bivši papa Benedikt XVI. 'vrlo slab'?

Benedikt, koji je izabran za papu 205. kao nasljednik popularnog Ivana Pavla Drugog nakon 27 godina njegova pontifikata, šokirao je svijet i svoje najbliže suradnike 11. veljače 2013. kada je objavio da odstupa s dužnosti. Rekao je tada okupljenim kardinalima da je prestar i slab kako bi vodio instituciju s više od 1,3 milijarde članova.

U vrijeme Benediktove ostavke, Vatikan je bio pogođen brojnim financijskim problemima, skandalima vezanim uz seksualno zlostavljanje i svađama među dužnosnicima koje su dovele do curenja važnih dokumenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Benedikt je svoje povlačenja pravdao isključivo zdravstvenim razlozima. Dosljedni konzervativci u Katoličkoj Crkvi koji su se zabrinuli zbog progresivnih poteza pape Franje gledali su na Benedikta kao na svog zaštitnika, što je natjeralo sadašnjeg papu da ih u nekoliko prilika podsjeti da postoji samo jedan papa - Franjo.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo