toplinski val / Vatra divlja, a ni ekstremne vrućine ne popuštaju: Ljudski životi mogli bi biti u opasnosti?

Meteorolozi upozoravaju na najgori toplinski val u posljednjih nekoliko desetljeća, a u Hrvatsku stiže u srijedu

17.7.2022.
20:30
VOYO logo

Još jedna besana noć za španjolske vatrogasce koji su diljem zemlje gasili više od 30 požara.

Buktinja ne jenjava ni u Grčkoj gdje je izbio 71 požar u 24 sata. Vatra se od petka gasila na otoku Kreti. Dio je stanovnika i turista bio evakuiran iz svojih domova i vila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na jugozapadu Francuske vatra se polako stavlja pod kontrolu. Od utorka je izgorjelo više od 10 tisuća hektara.

"Dajemo sve od sebe da se vatra više ne širi, a može se širiti jer su vremenski uvjeti nepovoljni, odnosno temperatura", objašnjava Charles Lafourcade, zapovjednik za hitne intervencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
toplinski val /

Europa se prži. Šumski požari haraju od Portugala sve do Turske. 'Gori eukaliptus, to je poput eksplozije'

Image
toplinski val /

Europa se prži. Šumski požari haraju od Portugala sve do Turske. 'Gori eukaliptus, to je poput eksplozije'

U Španjolskoj drugi toplinski val već tjedan dana, a najveća izmjerena temperatura i do 45 stupnjeva Celzija. Broj preminulih zbog posljedica vrućina premašio je 360.

Temperaturni rekordi i u Velikoj Britaniji. Za jugoistočnu Englesku pokrenuto je prvo nacionalno upozorenje za izvanredne situacije s temperaturom od 40 stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ove smo godine prvi put izdali crveno upozorenje zbog teških vremenskih uvjeta. Obično to radimo zimi kada postane jako hladno i opasno za one koji spavaju vani", prepričava Sadiq Khan, gradonačelnik Londona.

Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog kraljevstva objavila je kako se bolest i smrt mogu pojaviti među zdravim osobama, ne samo visoko rizičnim. U pojedinim bolnicama otkazane su operacije, a neke škole zatvaraju ranije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savjetuje se građanima da na put ne krenu tijekom najtoplijeg razdoblja dana. Upute će, kaže, shvatiti ozbiljno ova obitelj.

Ekstrema će biti sve više, kažu stručnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Donekle me iznenadilo ovo za Veliku Britaniju, ali bilo je pitanje godine kad će se dogoditi. Mogu se nažalost očekivati žrtve od više tisuća ljudi. Ovakvog toplinskog vala dugo nije bilo, kroz više desetljeća", prepričava Branko Grisogono, profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.

A klimatolog Mirko Orlić dodaje: "Klimatske promjene nas moraju zabrinjavati. To nije ništa novo, najavljujemo sve to, o klimatskim promjenama govorimo već 30 godina. Naši modeli su to predviđali, zna se kako i treba s time postupati, ali je pitanje imali ju ljudi snage da to naprave."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva su procesa na djelu, kaže akademik Orlić - globalno zatopljenje i činjenica da ono nije jednako na Ekvatoru i polarnim krajevima.

"Ono što se dešava je da se mijenjaju ekstremi, oni se očituju bar na tri načina. To su u većoj mjeri toplinskim valova, drugo je u pojavi suša koje su dugotrajnije i pojavi intenzivnih obora, kiša pada, ali kad pada, pada pa budu poplave", objašnjava Orlić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A toplinski val koji se širi sa Zapada, već za nekoliko dana stiže u Hrvatsku.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo