Ruska veza / Važno je svidjeti se Putinu: ruski predsjednik i dalje ima važnu ulogu u srbijanskim izborima

Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

Iako je favorit predstojećih predsjedničkih izbora u Srbiji, Aleksandar Vučić, svoj politički program mahom zasnivao na povezivanju s EU, tik prije izbora otišao je u Moskvu dobiti podršku od Vladimira Putina

31.3.2017.
17:00
AP
VOYO logo

U Srbiji su u tijeku pripreme za predsjedničke izbore koji će se održati 2. travnja, a iako predsjednik u zemlji nema utjecaja na vanjsku politiku (time se naime bavi premijer), uveliko se govori o utjecaju ruskog predsjednika Vladimira Putina na izbore, piše Washington Post.

Naime, na Putina se gleda kao na najveći vanjski utjecaj na srbijansku politiku. Tako je predsjednički kandidat i sadašnji premijer Aleksandar Vučić puno važnosti pridodavao svojemu posjetu predsjedniku Putinu 27. ožujka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE JOŠ:

>> U Srbiji urnebesna završnica kampanje: dok izmišljeni lik juriša prema drugom mjestu, apsolutni favorit osvanuo na svim naslovnicama 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Susret Putina i Vučića: Srbija nabavlja oružje od Rusije, ali sve u cilju 'vojne neutralnosti

Iako je Vučić svoju političku karijeru sagradio mahom na reformatorskom pristupu te većoj povezanosti s Europskom unijom, a i  većina je mladih u Srbiji okrenuta zapadu i EU, Putin je u Rusiji i dalje iznimno popularan, te je bitno pokazati da netko uživa Putinovo povjerenje i potporu ukoliko želi privući glasače, objasnio je srbijanski politolog Milan Krstić za Washington Post

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putin je i sam izrazio podršku Vučiću tijekom njihovog sastanka, rekavši da su sigurni da će se izbori odviti u skladu s najvišim standardima, te su "zaželjeli uspjeh sadašnjoj vladi". 

No osim riječi, Putin je tada obećao poslati i MiG-ove, tenkove i oklopna vozila u Srbiju, nakon čega su ankete zabilježile rast popularnosti Aleksandra Vučića i u nacionalističkim krugovima koji su ga ranije nazivali izdajnikom otkada je napustio Radikalnu stranju 2008. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema posljednjim anketama, Vučić uživa potporu od 53% glasova, dok ga slijedi 25-godišnji Luka Maksimović, alias Ljubiša Preletačević Beli, najosebujniji među 11-oricom kandidata za predsjednika Srbije, koji je postao poznat i po tome što je na ulici nudio novac i usluge za glasove.

>> Ovakav spot za predsjedničku kampanju još sigurno niste vidjeli: satiričan lik 'Beli' skuplja popularnost u Srbiji 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo