U očekivanju novog pokolja

Većina Ukrajinaca ne dvoji, Putin će napasti. Oni iz proruskih u tome vide tek vježbe: 'Rat je najbolji bizni...

'Ne mislim da će rat početi, to je politička kriza. Radi se samo o novcu i politici, ničem drugom. Kažu da je rat najbolji biznis', kaže jedan iz Luganska

Amela Čilić/ 13.2.2022. u 18:42

Telefonska diplomacija Joea Bidena i Vladimira Putina nije upalila, američki i ruski predsjednik nisu uspjeli smiriti tenzije oko Ukrajine. 

Sve su glasnije tvrdnje da je Europa na rubu rata, vjerski vođe s obje strane mole za mir dok je ruska vojska okružila Ukrajinu s tri strane. Amela Čilić.

Nakon što je to izvela vojska, sada je na redu ukrajinska policija. 30 kilometara od Krima demonstrira na što je sve spremna ako kriza preraste u rat.  Ukrajinski predsjednik je na terenu, smiruje strasti, ali kaže spremni su na napad koji se može dogoditi svaki čas.

Volodimir Zelenski: "Moramo biti spremni svaki dan, jer ovo nije jučer počelo. Počelo je 2014. Znači, spremni smo i zato smo ovdje i zato možete vidjeti kako rade naše snage reda."

Image
Dok se čeka na početak rata...

Ambasador Rusije u Švedskoj: 'Se**mo vam na sankcije Zapada!' Njemački vicekancelar: 'Ukrajinu ne ostavljamo na cjedilu'

Image
Dok se čeka na početak rata...

Ambasador Rusije u Švedskoj: 'Se**mo vam na sankcije Zapada!' Njemački vicekancelar: 'Ukrajinu ne ostavljamo na cjedilu'

On će večeras razgovarati s američkim predsjednikom, a jučer je to u više od sat vremena odradio i Putin. Dogovorili su se da će još razgovarati.

Aamer Madhani, novinar Associated Pressa: "Ne postoji nikakav dokaz nakon tog razgovora koji bi ukazivao na to da je Putin spreman na diplomatsko rješenje ove krize. Čini se da bi vrlo lako moglo doći do vojne akcije."

Upravo se čita

Image
brodovi povezuju ljude

FOTO Hrvoje i njegova družina svaki su dan čekali brod Jadrolinije. A onda ih je kapetanov poziv ostavio bez daha

Ukrajina je s tri strane okružena ruskom vojskom, koja se nalazi i na jugu Bjelorusije. Promjene se vide i na satelitskim snimkama. Ovako raspoređenih trupa uz granicu donedavno ili nije bilo ili su bile znatno manje.

Za većinu UKrajinaca dileme nema, Putin će napasti. Za one koji žive u Donjecku i Lugansku, oblastima pod ruskom ovlasti, radi se o običnoj vojnoj vježbi.

"Ne mislim da će rat početi, to je politička kriza. Radi se samo o novcu i politici, ničem drugom. Kažu da je rat najbolji biznis", kaže jedan iz Luganska.

Sve više diplomata povlači se iz Kijeva, a ukrajinske vlasti savjetuju aviokompanije da ne lete iznad Crnog mora. U Ukrajini je ukupno 114 Hrvata, objavio je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman:

"Naše veleposlanstvo u KIjevu normalno funkcionira, svi naši građani koji se nalaze u Ukrajini su, naravno informirani i pozvani neka se jave veleposlanstvu, imaju naše brojeve. Zbog te pogoršane situacije u Ukrajini, mi smo im savjetovali da privremeno napuste Ukrajinu, naravno svatko prema svojim mogućnostima."

Danas su za mir u Ukrajini molili i patrijarh Bartolomej i papa Franjo, koji je rekao: "Vijesti koje dolaze iz Ukrajine vrlo su zabrinjavajuće. Povjeravam sve napore za mir na zagovor Djevice Marije i na savjest političkih vođa."

Pa iako se nagađa da bi invazija mogla početi već sljedeći tjedan malo je vjerojatno da će se to dogoditi sutra ili prekosutra, jer tada u Kijev, odnosno Moskvu stiže njemački kancelar Olaf Scholz. I dok rusko veleposlanstvo u KIjevu, kažu u Moskvi, neometano radi, američko je već počelo uništavati važne dokumente. 

Amela Čilić/ 13.2.2022. u 18:42

Više s weba

Pročitajte još

Image
u londonu

U eksploziji plina poginulo dijete. Susjedi još prije dva tjedna prijavili smrad i vrtoglavicu

Više s weba