novinar istraživačkog magazina / Vegetarijanac razotkrio horor poljske klaonice: 'Jeo sam meso, obrađivao bolesne dijelove životinja'

Image
Foto: Screenshot You Tube
Image
Foto: Screenshot You Tube

Prema njegovim riječima, državni mediji u Poljskoj uopće nisu izvijestili o ovom incidentu

5.2.2019.
9:12
Screenshot You Tube
VOYO logo

Prije tjedan dana pojavile su se snimke na kojima su prikazane iznimno bolesne krave koje se krijumčare u poljsku klaonicu i prodaju bez veterinarske inspekcije, što je izazvalo je paniku kod jednog od najvećih izvoznika mesa u EU.

Aferu je otkrio poljski novinar istraživačkog magazina Superwizjer, Patryk Szczepaniak, koji je ispričao za Euractiv kako se pripremao za zadatak i što je sve doživio tijekom trotjednog istraživačkog posla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najšokantnije mi je bilo kad sam vidio da prva krava, koju su izvukli iz kamiona na klanje, nije imala glavu… Bio sam toliko zaprepašten da sam samo napravio što su mi rekli da napravim, a rekli su mi da se pobrinem za to truplo", tim je riječima Szczepaniak prepričao prvu radnu noć u klaonici. 

'Naredili su mi da stavim veterinarski pečat da je meso u redu'

Te noći je izbrojao dvadesetak bolesnih krava koje su jedva mogle stajati na nogama. Szczepaniak, koji je inače vegetarijanac i ne jede meso, nakon što je upao u noćnu smjenu počeo je i jesti meso poput drugih radnika i obrađivati bolesne dijelove životinja. Iako mu se sve to gadilo, ustrajao je u svom naumu zbog višeg cilja da razotkrije pokvaren sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šef mi je naredio da stavim veterinarski pečat da je meso u redu. To je bilo meso koje nitko nije pregledao i to sam radio bez prisutnosti veterinara. Ja sam morao raditi veterinarski posao", kazao je.

Tvrdi da je klaonica u kojoj je radio imala "pouzdanog dobavljača sa sjevera Poljske, iz Novi Sonča”, gdje su prodavali najgore dijelove mesa. "One bolesne i zaražene koji su se dalje prerađivali i prodavali kao kobasice i kebab", kazao je Szczepaniak koji smatra kako je u svemu tome zakazala veterinarska služba, ali i država koja ne brine dovoljno za farmere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi da državni mediji nisu izvijestili o incidentu

Smatra da kada veterinar pogriješi, da tada cijeli sustav propada. "Osim toga u Poljskoj je manjak potpora za farmere. Primjerice, ako on ima bolesnu kravu, često nema novca da je liječi ili ubije na human način, injekcijama, kako to zakon propisuje, pa je se riješi", kazao je Szczepaniak za Euractiv.

Tvrdi da do sada nije primio nikakve prijetnje, ali je interesantno da, prema njegovim riječima, državni mediji u Poljskoj uopće nisu izvijestili o ovom incidentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo