Dajte svoj glas! / VELIKA ANKETA Većina Nijemaca podržava pomoć pri samoubojstvu: Što o tome misle Hrvati?

Image
Foto: Shutterstock

Aktivna pomoć pri samoubojstvu je u Njemačkoj zabranjena, a tko se ne drži tog zakona može biti osuđen na 5 godina zatvora

5.7.2019.
12:20
Shutterstock
VOYO logo

Dvije trećine Nijemaca bi podržalo legalizaciju aktivne pomoći pri eutanaziji, proizlazi iz studije instituta YouGov objavljene u petak.

Prema ovoj studiji 67 posto ispitanih bi podržalo aktivnu pomoć pri suicidu za neizlječivo bolesne, 17 posto je protiv, a 16 posto nema mišljenje o ovoj temi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veći postotak ispitanih na istoku Njemačke (72 posto) podržava aktivnu pomoć pri samoubojstvu, nego na zapadu zemlje (65 posto). Također je postotak onih koji podržavaju samoubojstvo veći što su ispitanici stariji.

Aktivna pomoć pri samoubojstvu je u Njemačkoj zabranjena. Tko neku osobu ubije na njezin vlastiti zahtjev može biti osuđen na zatvorsku kaznu do pet godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pasivna pomoć pri samoubojstvu, isključivanjem aparata za održavanje na životu ili davanjem lijekova koji umanjuju bol ali neminovno vode ka smrti, dopušteni su u pojedinim slučajevima. Dopuštena je i priprema preparata koji vodi ka smrti i kojeg pacijent sam uzme.

Ovog tjedna Vrhovni sud Njemačke je donio odluku po kojoj liječnike oslobađa obveze reanimacije pacijenta protiv njihove volje nakon pokušaja samoubojstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva liječnika u Berlinu i Hamburgu su nadgledali dvoje pacijenata koji su dobrovoljno uzeli smrtonosni preparat. Pritom nisu poduzeli mjere koje bi pacijente vratile u život, nakon čega je protiv njih podnesena tužba zbog ubojstva iz nehaja.

Vrhovni sud je potvrdio oslobađajući presudu prvostupanjskih sudova koji su zaključili da je volja pacijenata za samoubojstvom bila više nego jasna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo