Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
nema struje

Velika potražnja za strujom na Kosovu mogla bi ugroziti opskrbu Europe: 'Kosovo se suočava s ozbiljnom energetskom krizom'

Rama je, kako se navodi, zatražio od Ministarstva energetike da procjeni svaku mogućnost pomoći kosovskoj vladi, kako Kosovu tijekom novogodišnjih praznika ne bi nedostajalo struje

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Hina/ 29.12.2021. u 14:02
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Europska mreža operatera prijenosnog sustava (ENTSO-E) upozorila je da bi velika potražnja za električnom energijom na Kosovu mogla ugroziti opskrbu Europe strujom jer Kosovo zbog njezina nedostatka uvozi energiju u mjeri koja nije bila planirana na tržištima.

ENTSO-E za kontinentalnu Europu "poziva kosovskog operatera za distribuciju električne energije KOSTT da očuva ravnotežu u svom nacionalnom sustavu električne energije, što je temeljna ugovorna obaveza prema drugim operaterima prijenosnog sustava u kontinentalnoj Europi", navodi se u e-mailu ENTSO-E koji u srijedu prenosi agencija Reuters.

Situacija na Kosovu je posebno dramatična zbog niske razine domaće proizvodnje, tehničkih kvarova i hladnog vremena, što je prouzročilo prekid proizvodnje u elektranama, a vlasti u Prištini primoralo da uvoze veće količine struje od uobičajenih.

Prema navodima britanske agencije, Kosovo uz proizvodnju iz svoje dvije termoelektrane na ugljen, "obično uvozi od 10 do 15 posto energije", ali je uvoz sada dosegnuo do 40 posto potrebne struje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Image
GODINU DANA OD POTRESA

Plenković poručio građanima Banije: 'Tu smo, učinit ćemo što smo obećali!' Prokomentirao i provjeru COVID potvrda na Pantovčaku

Posljedica toga je da Kosovo "uvozi energiju koja nije bila planirana na tržištima", konstatira Reuters.

Prištinski mediji objavili su pak poruku albanske ministrice energetike Belinde Balluku da su, na poziv albanskog premijera Edija Rame, angažirani "svi ljudski resursi i stručnjaci" Elektroprivrede Albanije kako bi se pomoglo Kosovo u opskrbi strujom 31. prosinca i 1. siječnja.

Upravo se čita

Rama je u srijedu rekao kako se Kosovo "suočava s ozbiljnom energetskom krizom" i poručio da će Albanija naći mogućnost kako pomoći, prenio je portal Kosovo online.

Rama je, kako se navodi, zatražio od Ministarstva energetike da procjeni svaku mogućnost pomoći kosovskoj vladi, kako Kosovu tijekom novogodišnjih praznika ne bi nedostajalo struje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Hina/ 29.12.2021. u 14:02
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba