vrijedan milijarde / Venecija testira novi sustav zaštite od poplava: No cijeli projekt zasjenjen je korupcijskim skandalima

Image
Foto: AP Images

Dijelovi sustava brana izgrađeni su u Brodograđevnoj industriji Split

10.7.2020.
12:58
AP Images
VOYO logo

Venecija je u petak pokrenula prvo opće testiranje kontroverznog novog sustava brana čija je svrha zaštititi grad od velikih poplava. Projekt MOSE vrijedan 5,5 milijardi eura zasjenjen je korupcijskim skandalima, a uz to je premašio proračun i rok izgradnje. Radovi su počeli 2003. i očekuje se da će završiti u prosincu 2021.

Izgrađene brane

MOSE je ukaljan "jasnim epizodama korupcije i kriminala", ali "usredotočimo se na cilj: svi se moramo nadati da on radi", rekao je talijanski premijer Giuseppe Conte, koji je otputovao u Veneciju kako bi označio početak testiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inženjeri su izgradili brane na tri ulaza u Venecijansku lagunu koje bi se trebale aktivirati kada razina vode prijeđe 1,1 metar.

U petak bi se te brane, sastavljene od 78 podmorskih mobilnih barijera, odnosno čeličnih vrata, trebale istodobno podići prvi put. Njihova svrha je spriječiti da plimni val iz Jadranskog mora poplavi Venecijansku lagunu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Molim neka započne podizanje četiriju brana", rekao je Conte.

Gradonačeelnik Venecije Luigi Brugnaro napisao je na Twitteru da je MOSE  "ogromno postignuće" i rezultat "talijanske domišljatosti", premda kasni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaštita od poplave ključna je za Veneciju, posebice nakon što je u studenome gotovo rekordno visoki val od 187 centimetara prouzročio veliku štetu u tom gradu pod zaštitom UNESCO-a.

Image
DOBRE STRANE PANDEMIJE /

Koronavirus natjerao Veneciju na preispitivanje modela masovnog turizma

Image
DOBRE STRANE PANDEMIJE /

Koronavirus natjerao Veneciju na preispitivanje modela masovnog turizma

Brojni kritičare

Međutim, MOSE imam puno kritičara. Neki sumnjaju u njegovu učinkovitost, a drugi kažu da će donijeti više štete nego koristi osjetljivom ekosustavu lagune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lokalni list La Nuova Venezia objavio je da 6 od 78 pokretnih barijera sustava nije dobro funkcioniralo na djelomičnom testiranju prije nekoliko dana.

U petak je održan i prosvjed aktivista koji se protive tom projektu. Njihov vođa Tommaso Cacciari nazvao je sustav brana "uvredom" za grad i rekao je da je osuđen na propast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dijelovi sustava brana izgrađeni su u Brodograđevnoj industriji Split.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo