VEĆ TREĆI PUT U MANJE OD MJESEC DANA / Venezuela opet u mraku: Novi kvar na elektromreži, Crveni križ će dijeliti pomoć, a stigli su i ruski vojnici

Image
Foto: AP Images

Sve se događa dan uoči novih prosvjeda diljem zemlje na koje su pozvala oba politička tabora

30.3.2019.
8:27
AP Images
VOYO logo

Međunarodni Crveni križ najavio je u petak žurnu raspodjelu humanitarne pomoći u Venezueli, gdje je novi prekid u opskrbi električnom energijom velik dio zemlje gurnuo u tamu treći put u nepunih mjesec dana.

Dok su se stanovnici tek oporavljali od velikog kvara koji je prije četiri dana paralizirao zemlju, struja je opet nestala u 19.10 sati (subota u 00.10 sati po srednjoeuropskom vremenu), što je Caracas zavilo u mrak, javio je France Presse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opskrba elektroenergijom bila je prekinuta u nekoliko velikih gradova kao što su Maracaibo, Valencia i San Cristobal, objavili su stanovnici na društvenim mrežama.

Ovo je treći veliki nestanak struje nakon golemog kvara koji se dogodio između 7. i 14. ožujka, ostavivši stanovnike bez javnog prijevoza, telefona i interneta te prisilivši državnu upravu i većinu trgovina da ostanu zatvorene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crveni križ je nešto ranije najavio da će podijeliti žurnu humanitarnu pomoć u zemlji, što označava zaokret u stajalištu vlade predsjednika Nicolasa Madura koji je sve dotad nijekao postojanje "humanitarne krize" u toj naftom bogatoj zemlji.

"Ocjenjujemo da ćemo za nekih 15 dana moći podijeliti pomoć (...) Nadamo se da ćemo u prvo vrijeme moći pomoći 650.000 ljudi", rekao je Francesco Rocca, predsjednik Međunarodne federacije društava Crvenoga križa na tiskovnoj konferenciji u Caracasu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjedinjene Države su odmah "pohvalile" najavu Crvenog križa i rekle da su spremne poslati pomoć preko te međunarodne organizacije.

Rocca nije iznosio pojedinosti o sadržaju te pomoći, ali je spomenuo antibiotike, kiruršku opremu te materijal za bolnice kao što su elektroagregati kako bi se doskočilo nestanku struje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usto je istaknuo da njegova organizacija djeluje na načelima "nepristranosti, neutralnosti i neovisnosti", "ne prihvaćajući bilo čije upletanje".

Ova informacija dolazi dan uoči novih prosvjeda diljem zemlje na koje su pozvala oba politička tabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar: "Nitko se ne treba brinuti" zbog ruskih snaga u Venezueli

Venezuelski ministar obrane, general Vladimir Padrino rekao je petak da se "nitko ne treba brinuti" zbog dolaska ruskih vojnika u zemlju koji je Washington nazvao "provokacijom" a osudila venezuelska oporba.

"Nije tajna da Venezuela od 2001. ima tehničko-vojnu suradnju (s Rusijom). Nitko se ne treba brinuti. Jednostavno, surađujemo", rekao je ministar u govoru koji je prenosila državna televizija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Caracas i Moskva su potpisali ugovor o vojnoj suradnji u vrijeme bivšeg predsjednika Huga Chaveza (1999.-2013.).

U subotu su dva ruska vojna zrakoplova s vojnicima i s opremom sletjela u međunarodnu zračnu luku u Caracasu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je suradnja između ravnopravnih i strateških partnera, Rusije i Venezuele. Htjeli bismo surađivati i sa Sjedinjenim Državama, ali budući da nismo robovi (...), nismo uspjeli", dodao je general koji je nazočio svečanosti na kojoj je Rusija otvorila školu za obuku pilota helikoptera u državi Yaracuyju, na sjeverozapadu zemlje.

Oporbeni čelnik Juan Guaido, kojeg je za privremenog predsjednika Venezuele priznalo pedesetak zemalja, među kojima i SAD, osudio je dolazak ruskih vojnika u zemlju, ocijenivši da se time krši ustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U petak je SAD ponovo upozorio Rusiju da ne raspoređuje snage u Venezueli, opetujući odlučnost da brani svoje i interese "svojih partnera" u regiji.

Napetost raste ovih dana između Washingtona koji traži odlazak Nicolasa Madura i Moskve koja optužuje SAD da želi izvesti "državni udar" u toj naftom bogatoj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija je u četvrtak pozvala Donalda Trumpa koji ju je pozvao da napusti Venezuelu, da ju "poštuje" i ne miješa se u njezine veze s Caracasom.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo