što se događa ovog petka? / VIDEO 96 pucnjeva, cjelodnevna zvonjava, mise u čast kraljici. Prvog dana žalovanja Britanija se oprašta

Image
Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Vlada neće donijeti nikakve odluke, ali će u desetosatnom zasjedanju svoje vrijeme posvetiti samo kraljici

9.9.2022.
9:29
AP Photo/Kirsty Wigglesworth
VOYO logo

Nakon smrti kraljice Elizabete II. koja je preminula u četvrtak poslijepodne, i službeno je počelo vrijeme žalosti diljem Velike Britanije.

Kako smo pisali, u slučaju smrti monarha, unaprijed je određen način postupanja i to u trajanju od deset dana do sprovoda istoga. Danas je prvi dan, a evo kako je isplaniran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kralj Charles III. koji je to postao smrću majke, vraća se iz Škotske u London sa sada kraljicom Camillom gdje će se susresti s premijerkom Liz Truss. Predviđeno je i obraćanje novog kralja naciji.

Tamošnji parlament neće zasjedati u 9:30 sati kako je planirano već će se sastati u podne, a Liz Truss trebala bi ih sve pozvati da kraljici iskažu počast sve do 22 sata. Za to vrijeme vlada neće donijeti nikakve odluke kako bi svoj fokus stavila samo na kraljicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom dana ministri i premijerka prisustvovat će misi u katedrali svetog Paula u Londonu, a trebali bi definirati i točno vrijeme žalovanja koje bi, predviđa Sky News, moglo biti 12 dana. Dan sprovoda trebao bi se proglasiti i praznikom odnosno Danom nacionalne žalosti.

Image
70 godina vladavine /

Nakon smrti kraljice Elizabete, Ujedinjeno Kraljevstvo čekaju brojne promjene - od novca, himne...

Image
70 godina vladavine /

Nakon smrti kraljice Elizabete, Ujedinjeno Kraljevstvo čekaju brojne promjene - od novca, himne...

S druge strane kralj Charles III. tijekom dana će se sastati s vojvodom Norfolka koji je zadužen za pažljivo planiranje rasporeda idućih dana, ali i mjeseci jer on će odrediti trajanje službenog žalovanja za kraljicom od strane kraljevske obitelji. Predviđa se da bi to moglo trajati mjesec dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako smo naveli, naciji će se obratiti i sam kralj koji će pritom dati i zakletvu da će služiti narodu.

U centru Londona dan ispalit će se 96 pucnjeva, u skladu s godinama preminule kraljice, a tijekom dana diljem monarhije crkve će svojom zvonjavom pozvati vjernike na mise u čast kraljice. Obrambene snage Novog Zelanda dan su započele s 96 pucnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogledajte kako je izgledalo:

Predlaže se zvonjava svakog sata od podneva pa nadalje i to u Westminster Abbey, katedrali svetog Paula i dvorcu Windsor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo