Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Primopredaja ljudi u Istanbulu

VIDEO Kao u Hladnom ratu SAD i Rusija razmijenili zatvorenike na aerodromu. Pogledajte koji je u boljem stanju

Jedan je osuđen na 20 godina u zatvoru u SAD-u. Drugi je po odluci suda trebao provesti devet godina u kaznenom logoru u Rusiji

Image
Foto: YouTube/screenshot
RTL Vijesti/ 28.4.2022. u 20:58
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dogovorili su se doći svaki sa svojim na aerodrom u Istanbulu. Rusi s Amerikancem Trevorom Reedom koji je čamio u zatvoru u Rusiji, Amerikanci s Rusom Konstantinom Jarošenkom koji je iznutra upoznao zatvorski sustav SAD-a.

Mjesto sastanka, aerodrom u Istanbulu, prizor poput onih s vrhunca Hladnog rata između SAD-a i SSSR-a. Razlika je ipak u tome što je Ministarstvo obrane Ruske Federacije javno objavilo snimku.

Jarošenko je u američkom zatvoru završio kao pilot koji je 2010. uhvaćen u Liberiji pri krijumčarenju droge u tu zemlju, da bi potom bio izručen SAD-u gdje je na sudu proglašen krivim i osuđen na 20 godina zatvora. 

Reed je, pak, u ranijem životu bio američki marinac, potom je radio za kontrantorsku tvrtku na osiguranjima u Afganistanu, a u ruskom zatvoru je završio nakon što je 2019. proglašen krivim da je u Moskvi napao dvojicu policajaca. U ljeto prošle godine osuđen je na devet godina kaznenog logora. Tvrdio je da se ničega ne sjeća i da je tog dana popio pet ili šest votki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zbog uvjeta u kojima je zatočen, Reed je naknadno počeo štrajk glađu. Što se Jarošenka tiče, na snimci koju je objavilo rusko ministarstvo obrane on se očito tuži na tragove na koži što su mu ih ostavile lisičine na rukama i nogama, te je objašnjavao snimatelju kako je bio osiguran. 

Image
Tajna ubojstva Borisa Nemcova

Otkrili imena! FSB-ovi trovači zbog Ukrajine su sve do ubojstva 2015. pratili vođu oporbe u Rusiji. A Putin nije znao!? Čudno

Iz Spiegelovog videopriloga se, međutim, vidi i druga strana, vidi se i stanje u kakvom se s odsluženja kazne u Rusiji vratio Reed. Ruska snimka stanje u kakvom je isporučen Reed Amerikancima ne prikazuje, vidi se samo njegova silueta izdaleka i način na koji hoda. Koji je u gorem ili u boljem stanju, pogledajte sami i procijenite…

Upravo se čita

Reedovi roditelji, zabrinuti za zdravlje i sigurnost svog sina, molili su vlasti u Washingtonu da učine što god mogu da ga izbave iz Rusije. S napadom Rusije na Ukrajinu i nakon reakcije zapadnih saveznika da Ukrajini pomognu, činilo se da su sve nade propale.

Sve dok se nije dogodio susret jednih s jednim zatvorenikom s drugima s drugim zatvorenikom na donekle neutralnom terenu, na aerodromu u Istanbulu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Novinari su pitali predsjednika SAD-a Joea Bidena je li iznenađen što je ova razmjena uspjela u dobu u kojem Rusija razara Ukrajinu, ubija civile, SAD sa saveznicima naoružava Ukrajinu kako bi se obranila, Moskva svako toliko spominje nuklearno oružje, pojedine zapadne zemlje čak optužuju Rusiju, odnosno Vladimira Putina, za genocid… itd.

Biden nije bio iznenađen razmjenom.

"Ja sam to učinio, ja sam to dogovorio, još prije tri mjeseca", odgovorio je.

RTL Vijesti/ 28.4.2022. u 20:58
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba