ugrožena im većina prava / Vijeće Europe upozorava na položaj izbjeglica u Turskoj: 'Djevojčice s 15 godina moraju stupati u brak'

Image
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Turska je na svom tlu primila najveću izbjegličku populaciju u svijetu - 3,1 milijun ljudi, među kojima je 2,75 milijuna Sirijaca, navodi se u izvješću

17.8.2016.
9:44
Marko Jurinec/PIXSELL
VOYO logo

U izvješću koje je objavilo u utorak, Vijeće Europe upozorava na teškoće s kojima se susreću Sirijci koji žive izvan izbjegličkih naselja u Turskoj, a napose na dječji rad i dječje brakove motivirane siromaštvom i neizvjesnim životnim uvjetima.

Posebni izaslanik glavnog tajnika Vijeća Europe za migracije i izbjeglice u Turskoj, Tomaš Boček ističe u tom izvješću da "sirijski izbjeglice koji traže međunarodnu zaštitu a korisnici su i nositelji 'humanitarne' dozvole boravka, uglavnom žive izvan izbjegličkih naselja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim ljudima "nije osiguran smještaj niti primaju financijsku pomoć za stambeno zbrinjavanje", što je "imalo za posljedicu siromašenje tisuća izbjeglica, što dodatno pogoršava činjenica da najamnine za stan naglo rastu zbog velikog broja novopridošlih izbjeglica", upozorava se u izvješću.

U takvim prilikama "eksploziju je doživio broj sirijske djece koja rade, napose u tekstilnoj industriji i u poljoprivredi", ističu autori izvješća žaleći što su "zbog iskorištavanja te fizičkih i moralnih opasnosti ozbiljno ugrožena temeljna prava te djece".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izvješću se poziva turske vlasti da se zauzmu za školovanje te djece, a napose da financijski pomognu roditeljima koji žele školovati svoju djecu.

Boček usto ističe da raste broj djevojčica do 15 godina koje stupaju u brak i da strahuje da neizvjesnost mnogih obitelji potiče krijumčarenje migrantske djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usto poziva turske vlasti da mobiliziraju nužna sredstva i omoguće žrtvama zloporabe da se koriste zdravstvenim, psiho-socijalnim i pravnim uslugama.

Turska je na svom tlu primila najveću izbjegličku populaciju u svijetu - 3,1 milijun ljudi, među kojima je 2,75 milijuna Sirijaca, navodi se u izvješću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boček je rekao i da je zabrinut što izbjeglice i tražitelji azila koji nisu prijavljeni u Turskoj nemaju pristup hitnoj medicinskoj službi koja ne obuhvaća trudničku njegu i porođaj u bolnici. "To veoma zabrinjava s obzirom na velik broj porođaja među izbjeglicama", istaknuo je.

Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo