SADA JE I POTVRĐENO / Vijeće sigurnosti jednoglasno podržalo Antonia Guterresa za glavnog tajnika UN-a

Image
Foto: AP

Tijekom zatvorenog sastanka 15 članova Vijeća prihvatilo je rezoluciju kojom službeno imenuju Guterresa za šefa najveće svjetske organizacije

6.10.2016.
19:01
AP
VOYO logo

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u četvrtak je jednoglasno podržalo Antonija Guterresa, bivšeg portugalskog premijera i visokog povjerenika UN-a za izbjeglice, za novog glavnog tajnika UN-a. 

Image
Sa zatvorene sjednice Vijeća sigurnosti /

Portugalac António Guterres novi je glavni tajnik UN-a, iza njega po broju glasova Vuk Jeremić

Image
Sa zatvorene sjednice Vijeća sigurnosti /

Portugalac António Guterres novi je glavni tajnik UN-a, iza njega po broju glasova Vuk Jeremić

Tijekom zatvorenog sastanka 15 članova Vijeća prihvatilo je rezoluciju kojom službeno imenuju Guterresa za šefa najveće svjetske organizacije kojeg će predstaviti Općoj skupštini. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz zatvorene dvorane čuo se pljesak nakon što je rezolucija prihvaćena. Guterres je predložen za petogodišnji mandat koji će započeti 1. siječnja. 

Socijalist Guterres bit će prvi bivši vođa neke države koji će postati šef UN-a, te se obvezao da će obnoviti tu organizaciju i ojačati njezin kapacitet za mirotvorne misije i borbu za ljudska prava. Guterres je bio portugalski premijer od 1995. do 2002. godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se da će se glasanje 193 države članice u Općoj skupštini održati idućeg tjedna, vjerojatno u četvrtak. 

Guterresova kandidatura je na neformalnom glasanju u srijedu dobila potporu 13 od 15 članica Vijeća, a nitko od pet stalnih članica koje imaju pravo veta ga nije blokiralo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosadašnji glavni tajnik Ban Ki-Moon je u Rimu izjavio kako Guterresa smatra "izvanrednim izborom", dodavši kako će mu njegovo "široko znanje o događanjima u svijetu i živi intelekt dobro poslužiti u vodstvu UN-a tijekom kritičnog razdoblja". 

Izbor Guterresa iznenadio je neke UN-ove diplomate koji nisu očekivali da će kandidat s tako velikim političkim iskustvom dobiti podršku stalnih članica Vijeća: Velike Britanije, Francuske, Kine, Rusije i SAD-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Guterresa čeka dug popis svjetskih kriza s kojima se mora suočiti kad u siječnju preuzme dužnost, od rata u Siriji do izbjegličke krize.

"Uloga UN-a nije nikad bila važnija nego danas, a Guterres je pravi vođa za to", smatra francuski veleposlanik Francois Delattre

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinski veleposlanik Volodimir Jelčenko rekao je kako Guterres mora od UN-u "ponovno učiniti lidera" kako bi se organizacija nosila s krizama u Siriji i Ukrajini i sukobima u Africi i na Bliskom Istoku. 

"Guterres je kao visoki povjerenik za izbjeglice proputovao cijeli svijet i svjedočio nekim od najjezivijih sukoba s kojima se moramo suočiti, te je političar visokog profila", rekao je za Reuters ruski diplomat u UN-u Vitalij Čurkin

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je osoba koja razgovara sa svima, sve sluša, govori što misli, te je vrlo otvoren. Mislim da je on odličan izbor i drago mi je da smo se odlučili za njega", dodao je Čurkin. 

"Guterres je pokazao da je najbolji kandidat, da ima viziju i moralni autoritet i integritet koje su ga stavili na vrh liste", smatra britanski veleposlanik Matthew Rycroft, a prenosi  Reuters. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Guterres je osvajao prvo mjesto na svim dosadašnjim neslužbenim glasanjima Vijeća sigurnosti.

Inženjer po struci i praktični katolik, 67-godišnji Guterres žestoko se borio za prava migranata dok je bio na funkciji visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice od lipnja 2005. do prosinca 2015.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više je puta ponavljao kako će se milijuni izbjeglica koji bježe od konflikata iz Sirije, Iraka, Afganistana i drugih mjesta okrenuti Europi ako se državama poput Turske i Jordana ne pomogne oko velikih valova migranata koji su stigli u te države. Bogate države trebale bi ih primiti više, rekao je tada. 

Guterresova dva mandata na čelu te organizacije UN-a bila su obilježena reformom njezine interne strukture kojom je u ženevskom sjedištu za trećinu smanjen broj zaposlenika. Taj preustroj osnažio je kapacitet organizacije da slanjem svojih zaposlenika bolje odgovara na međunarodne krize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo