veliki broj mutacija / Virolozi strahuju zbog Kentaura, nove podvarijante Omikrona: 'Virus je evoluirao, još brže se širi'

Image
Foto: Shutterstock

Kentaur je zarazniji i od ekstremno prenosive varijante BA.5

13.7.2022.
10:10
Shutterstock
VOYO logo

Virolozi su zabrinuti zbog pojave još jedne podvarijante Omikrona koja se brzo širi, a nazvali su je Kentaur, prema biću iz grčke mitologije – pola čovjek, pola konj.

Podvarijanta BA.2.75 prvi je put otkrivena u Indiji početkom svibnja, a zaraznija je od ekstremno prenosive varijante BA.5 te, kako pokazuje situacija na terenu, brzo istiskuje prethodnu podvarijantu Omikrona BA.2 u mnogim zemljama, piše Guardian.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BA.2.75 je otkrivena u desetak zemalja, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Australiju, Njemačku i Kanadu.

U Hrvatskoj je posljednjih tjedana također zabilježen porast broja novozaraženih, no kako su izvijestili iz HZJZ-a, kod nas su podvarijante BA.4 i BA.5 zastupljene u 15 posto uzoraka poslanih na sekvenciranje u europski laboratorij. No, vjerojatno nećemo trebati dugo čekati da BA.2.75 stigne i kod nas, pogotovo zbog toga što je turistička sezona, a fluktuacija ljudi iz inozemstva je velika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) označio je BA.2.75. početkom srpnja "varijantom pod nadzorom" što znači da postoje neki pokazatelji da bi mogla biti prenosivija ili povezana s težim oblikom bolesti, ali još nema dovoljno dokaza za procjenu ozbiljnosti.

Kombinacije mutacija

Ipak, od kad se pojavila u Velikoj Britaniji, broj novozaraženih u velikom je porastu pa u toj zemlji pozivaju sve one, a to je gotovo tri milijuna odraslih, koji nisu primili niti jednu dozu cjepiva protiv Covida, da se cijepe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Virologe zabrinjava veliki broj Kentaurovih mutacija u odnosu na BA.2.

„To bi moglo značiti da je virus još više evoluirao. Nije toliko stvar u određenim mutacijama, već u njihovom broju, odnosno kombinacijama“, rekao je dr. Tom Peackok, virolog s Imperial Collegeu u Londonu, koji je prvi identificirao omikron kao potencijalno opasnu varijantu u studenom 2021.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
javlja hzjz /

Raste broj zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj, stigle su nam nove zaraznije podvarijante omikrona

Image
javlja hzjz /

Raste broj zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj, stigle su nam nove zaraznije podvarijante omikrona

Dr. Griffin je još jednom naglasio impresivnu sposobnost koronavirusa da se prilagođava promjenama na proteinu šiljka – dijelu koji koristi za inficiranje stanica, a na kojem se temelji većina cjepiva protiv Covida.

„U ovo doba lani mnogi su bili uvjereni da Delta varijanta predstavlja evolucijski vrhunac virusa, ali pojava omikrona i veliki porast varijabilnosti kao i izbjegavanje antitijela znak je da ne možemo za Covid imati plan praćenja kao i za gripu, kad govorimo o evoluciji virusa“, kazao je Griffin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodatne mjere

Pojašnjava da dugoročno, osim cjepiva, planovi trebaju uključivati dodatne mjere za sprječavanje infekcija i reinfekcija.

"To uključuje stvaranje okruženja otpornih na infekcije kroz poboljšanu ventilaciju, filtraciju ili sterilizaciju zraka u zatvorenom prostoru, testiranje i razdoblja izolacije koja će zapravo smanjiti prijenos virusa", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova cjepiva, prilagođena omikronu, još nisu registrirana ni u Europi ni u SAD-u.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo