Ekološka katastrofa / Više nije pitanje hoće li već kada će!? Hitlerova 'tempirana bomba' još uvijek leži na dnu Gdanjska

Image
Foto: Screenshot/MARE
Image
Foto: Screenshot/MARE

Čelik brodskih rezervoara korodira brzinom od jednog milimetra u deset godina

30.9.2018.
17:00
Screenshot/MARE
VOYO logo

Više nije pitanje hoće li već kada će se dogoditi ekološka katastrofa u gdanjskoj luci gdje se na dnu mora nalazi olupina njemačkog broda, cisterne iz Drugog svjetskog rata. 

"Franken" je bio ploveća benzinska pumpa, brod koji je njemačku ratnu mornaricu u Baltičkom moru za vrijeme Drugog svetskog rata opskrbljivao gorivom. Ovaj tanker mogao je prevesti i do 10.000 tona goriva. Osmog travnja 1945. godine Rusi su ga torpedirali nakon čega je brod potonuo u blizini poljskog poluotoka Hela nedaleko od Gdanjska. U trenutku potonuća tanker je bio djelomično pun, piše Deutsche Welle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema tadašnjem ratnom pravu, olupina je nakon rata prešla u vlasništvo Poljske. "U to vrijeme je vađenje broda iz morskog dna bilo neprofitabilno. Brod je ležao tamo i nikome nije smetao", rekao je Benedikt Hac s Pomorskog instituta u Gdanjsku. Ovaj iskusni hidrograf, navigator i kapetan ne sumnja da će jednom doći do katastrofe.

Tempirana bomba

U posljednjem izvješću o stanju tankera piše da je u njemu bilo još 3136 kubnih metara goriva. "Sve i ako je prilikom potapanja dio te tečnosti izgubljen, još uvijek je mnogo goriva u olupini", kaže Hac čiji je tim godinama bezuspješno kucao na mnoga vrata ne bi li upozorili na moguću ekološku katastrofu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelik brodskih rezervoara korodira brzinom od jednog milimetra u deset godina. Tijekom sedam desetljeća tako je nestalo 7 od 12 milimetara čelika, a daljnja korozija će dovesti do slamanja brodskog trupa pod težinom broda i nekontroliranog pucanja konstrukcije te curenja goriva. To bi sasvim sigurno moglo imati dramatične posljedice. Osim toga, Baltičko more je povezano i sa Sjevernim morem.

Vađenje olupine iz mora koštalo bi oko 20 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo