mimohod u kopenhagenu / Više od 20.000 ljudi marširalo protiv restriktivne migracijske politike: 'Izbjeglice su ovdje dobrodošle'

Image
Foto: AP/Ilustracija

Sudionici mimohoda su skandirali slogane kojima su tražili tolerantniju politiku prema migrantima poput 'Recite jasno i glasno, izbjeglice su ovdje dobrodošle'

7.10.2015.
7:19
AP/Ilustracija
VOYO logo

Više od 20.000 osoba marširalo je u utorak u Kopenhagenu zahtijevajući "dostojno postupanje s izbjeglicama" u Danskoj čija je migracijska politika među najrestriktivnijima u Europi, javlja agencija France presse.

Između 20.000 i 25.000 ljudi, prema procjeni policije, došlo je tijekom večeri ispred palače Christainborg, sjedišta parlamenta u kojem manjinska vlada desnog centra ne može donositi zakone bez podrške Danske narodne stranke (DF) koja je protuimigracijska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo živjeti u zemlji u kojoj postoji briga za druge", napisali su na stranici Facebooka organizatori tog mimohoda na kojem su se okupili zastupnici, ali i obični građani.

Sudionici mimohoda su skandirali slogane kojima su tražili tolerantniju politiku prema migrantima poput "Recite jasno i glasno, izbjeglice su ovdje dobrodošle".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Dansku je u 2014. ušlo blizu 15.000 tražitelja azila, gotovo dva puta više nego godinu dana ranije, čime je Danska postala peta zemlja Europske unije po broju molbi za azil u odnosu na njezino stanovništvo (5,6 milijuna).  Tisuće su ušle u Dansku od početka ove godine, a vlada ocjenjuje da ih više ne može primiti jer ne želi  ugroziti svoje gospodarstvo i socijalnu politiku.

Dnevni list Politiken je Dansku nazvao "Sjevernom Mađarskom". Ta zemlja danas izbjeglicama daje samo pravo na privremeni boravak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo