jasna poruka / Više od 70 slavnih osoba u otvorenom pismu od Putina zatražilo liječenje Navaljnog

Image
Foto: AP

Liječnici dodaju da ne isključuju mogućnost zatajenja bubrega ili pojavu srčane aritmije

17.4.2021.
15:51
AP
VOYO logo

Više od 70 slavnih osoba iz cijelog svijeta napisalo je otvoreno pismo ruskome predsjedniku Vladimiru Putinu, zahtijevajući od njega da omogući liječenje disidentu Alekseju Navaljnom koji se nalazi u zatvoru u kaznenoj koloniji.

Podsjećajući na njegovu bolest potpisnici su napisali: "Kao ruski državljanin, Navaljni ima zakonsko pravo da ga pregleda i liječi liječnik po njegovu izboru."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihov poziv objavilo je u subotu nekoliko europskih tiskovina, među kojima i Economist na engleskom jeziku.

Pismo su potpisali autorica knjiga o Harryju Potteru, JK Rowling, tri dobitnice Nobelove nagrade za književnost, Herta Mueller, Louise Gluck i Svetlana Alekijevič, član grupe Abbae Bjorn Ulvaeus, britanski glumci Benedict Cumberbatch i Kristin Scott Thomas te povjesničari Niall Ferguson i Simon Schama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pismu koje su spomenute poznate osobe uputile Putinu ističe se da je Navaljni kritičnom stanju.

"Gospodine predsjedniče, pozivamo vas da Alekseju Navaljnom odmah pružite medicinsku pomoć i njegu koja mu je hitno potrebna, a na koju, u skladu s ruskim zakonom ima pravo. Kao netko tko je prisegnuo da će poštovati zakon, sada samo to morate provesti u djelo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navaljni već danima štrajka glađu pokušavajući zatvorske vlasti primorati da mu omoguće posjet liječnika. Trenutačno mu prijete prisilnom konzumacijom hrane. 

Ovaj 44-godišnji ruski disident nedavno se žalio na bolove u leđima, obamrlost udova, na vrućicu i kašalj. Njegova obitelj, odvjetnici i pristaše izrazili su zabrinutost zbog njegova zdravstvenog stanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim njegove liječnice Anastazije Vasiljeve tvitao je da posjeduje zabrinjavajuće rezultate analize krvnog testa Alekseja Navaljnog. Liječnici dodaju da ne isključuju mogućnost zatajenja bubrega ili pojavu srčane aritmije.

U kolovozu je Navaljni preživio pokušaj atentata nervnim otrovom novičokom, nakon čega se liječio u Njemačkoj. Žalio se da se upotreba zabranjenoga kemijskog sredstva protiv ruskog državljanina u njegovoj zemlji ne istražuje. Nekoliko laboratorija u EU-u potvrdilo je prisutnost otrova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo