oprečne reakcije / Više od 92 posto glasova za neovisnost Kurdistana: irački premijer traži poništenje referenduma

Image
Foto: AP

Na referendum iračkog Kurdistana 92.7 posto glasača je glasalo za neovisnost, prema službeni rezultatima koje je u srijedu proglasilo izborno povjerenstvo

27.9.2017.
20:05
AP
VOYO logo

Referendum o neovisnosti iračkog Kurdistana organiziranog u ponedjeljak na inicijativu predsjednika te autonomne regije Massouda Barzanija, 92.7 posto glasača je izabralo "da".

"Od 3.305.925 glasača, za da se opredijelilo 92.7 posto a za ne 7.27 posto glasača", navelo je to povjerenstvo i preciziralo da je izlaznost bila 72.16 posto. Te izbore su žestoko kritizirali središnja iračka vlast i susjedne zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kurdski predsjednik Massoud Barzani je prije referendum rekao da nakon očekivane pobjede glasova "za" ne bi uslijedila objava neovisnosti već bi ta pobjeda bilo sredstvo pritiska kojim bi se od središnje vlasti u Bagdadu postigli ustupci u vezi sporova povezanih s naftom i financijama.

Irčaki premijer Haider al-Abadi je kao preuvjet za pregovore s Kurdistanom postavio poništenje rezultata referenduma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Irački zastupnici su tražili od Abadija, šefa oružanih snaga da poduzme sve potrebne mjere za očuvanje jedinstva Iraka i zaštite građana. Oni su također zahtijevali slanje snaga sigurnosti u područja o kojima spore Bagdad i Erbil, gdje su vlasti iračkog Kurdistana također organizirale taj referendum u ponedjeljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo