ZNANSTVENICI UPOZORAVAJU / Više od pola svijeta ovisi o tri žitarice: Stižu 'biljke budućnosti' - nove vrste za prehranu stanovništva

Image
Foto: Pixabay

Gubitak određenih biljnih vrsta mogao bi dramatično promijeniti stanje života na Zemlji

26.10.2020.
12:30
Pixabay
VOYO logo

Cijela populacija pojedinih biljaka i gljiva iskorijenjena je u nekim dijelovima svijeta zbog sve većih stopa krčenja šuma kako bi se zadovoljila sve veća potražnja za hranom, a veliki problem predstavljaju i klimatske promjene, porast stakleničkih plinova kao i novi patogeni koji napadaju usjeve. 

Image
GOSPODARENJE ŠUMAMA /

Korak prema klimatskoj neutralnosti: Europska komisija će ograničiti broj stabala za sječu?

Image
GOSPODARENJE ŠUMAMA /

Korak prema klimatskoj neutralnosti: Europska komisija će ograničiti broj stabala za sječu?

Više od 50 posto svjetskog stanovništva ovisi o riži, kukuruzu i pšenici, a samo 15 biljaka daje 90 posto svih kalorija, pokazali su najnoviji podaci britanskog Kraljevskog botaničkog vrta u Kewu. Istovremeno, oko 40 posto od ukupno pola milijuna biljnih vrsta i gljiva u opasnosti je od izumiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Izvještaj o stanju biljaka i gljiva za 2020. koji se temelji na radu 210 znanstvenika iz 42 zemlje pokazuje porast izumiranja od čak 20 posto u odnosu na prije četiri godine koliko je prošlo otkako je napravljena prva procjena. 

"Unatoč hitnosti, napredak u sprječavanju gubitaka biološke raznolikosti u posljednjem desetljeću nije uspio. Žalosno je da nijedan od 20 postavljenih ciljeva nije ispunjen“, rekao je za openaccessgovernment znanstvenik Alexandre Antonelli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Biljke su presudne za održavanje života, osiguravaju hranu i neophodne lijekove, kao gorivo i sirovine. Gubitak određenih biljnih vrsta mogao bi dramatično promijeniti stanje života na Zemlji“, upozorio je Antonelli.

Naime, valja istaknuti da su istraživači otkrili da postoji više od 7.000 hranjivih i izdržljivih te s malim rizikom od izumiranja jestivih vrsta biljaka koje bi se u budućnosti mogle koristiti kao siguran izvor hrane. No, zasad se tek šest posto ovih biljnih vrsta uzgaja u značajnim razmjerima, upozorava Agroklub.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potencijalna buduća hrana uključuje grah morama koji tolerira sušu, a tu još i akkoub, pandanus, chaya i žitarica fonio. 

Inače, u svibnju ove godine, nakon nekoliko odgađanja, predstavljena je, podsjetimo, nova Strategija biološke raznolikosti koja sadrži 17 obveza za zaštitu i obnovu prirode, od kojih je oko polovine važna i za poljoprivredu, a kako tvrde iz Europske komisije, novi okvir bavit će se i preporukama koje je dala Revizija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Između ostalog, u njoj se predlaže da se odrede obvezujući ciljevi za obnovu oštećenih ekosistema i rijeka, poboljša zdravlje zaštićenih staništa i vrsta u EU, oprašivači vrate na poljoprivredna zemljišta, smanji onečišćenje, poveća broj zelenih površina u gradovima, poboljša zdravlje europskih šuma te potakne ekološka poljoprivreda i druge poljoprivredne prakse koje pogoduju bioraznolikosti.

Predlažu se konkretni koraci kako bi se on u Europi počela oporavljati do 2030., uključujući pretvaranje najmanje 30 posto europskog kopna i mora u zaštićena područja kojima se djelotvorno upravlja i vraćanje obilježja krajolika velike raznolikosti na najmanje 10 posto poljoprivrednih zemljišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo