Očuvanje mira / Visoki predstavnik EU Borrell: 'Očuvanje nuklearnog sporazuma s Iranom je važnije nego ikad'

Image
Foto: shutterstock.com

Zadaća ugovora je spriječiti Iran da proizvede nuklearno oružje

14.1.2020.
15:19
shutterstock.com
VOYO logo

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell, zadužen za nadzor mehanizma rješavanja sporova koji je dio nuklearnog ugovora što je 2015. potpisan s Iranom, pozvao je u srijedu sve potpisnike, pa tako i Teheran, da ga očuvaju.

"Očuvanje JCPOA-e (kratica ugovora) danas je važnije nego ikad", rekao je u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mehanizam rješavanja sporova (ustanovili su ga Europljani) zahtijeva snažne napore i dobru vjeru svih. Kao koordinator, očekujem od svih sudionika JSPOA-e da u tom duhu pristupe procesu", dodao je.

VEZANE VIJESTI:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svrha mehanizma rješavanja sporova nije ponovno uvođenje sankcija, nego rješavanje pitanja u vezi s primjenom ugovora u okviru mješovitog povjerenstva", dodao je šef diplomacije EU-a.

"JCPOA je važno ostvarenje multilateralne diplomacije. Zaključen je nakon više godina pregovaranja i drugog rješenja osim njega nema", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanski premijer Boris Johnson je u utorak ipak rekao da je spreman zamijeniti ugovor novim tekstom koji želi Donald Trump, ocijenivši da je američki predsjednik "sjajan pregovarač".

Zadaća ugovora je spriječiti Iran da proizvede nuklearno oružje. Potpisali su ga Iran i šest velesila, Sjedinjene Države, Njemačka, Velika Britanija, Rusija i Kina. Tekst kojim se iranski nuklearni program stavlja pod nadzor u zamjenu za ukidanje sankcija službeno je ostao na snazi, premda je narušen američkim povlačenjem 2018. SAD je ponovo uveo sankcije Iranu, a Teheran je zauzvrat odustao od ispunjenja dijela preuzetih obveza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U utorak su Francuska, Velika Britanija i Njemačka aktivirale mehanizam za rješavanje sporova u sklopu nuklearnog sporazuma, nakon što je Iran nastavio kršenje sporazuma sklopljenoga 2015. Diplomati su kazali da je svrha te odluke spasiti dogovor putem pregovora s Iranom o tome što bi trebao učiniti da izmijeni odluke koje je donio. Svrha nije ponovno nametnuti sankcije UN-a, rekli su.

Tri svjetske sile obavijestile su Europsku uniju o odluci da aktiviraju mehanizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo