Uoči izbora / Vjernici teorija zavjera sve češće gnjave parlamentarne stranke u Njemačkoj. Ali, ne sve. Poštedjeli su trećinu scene

Image
Foto: YouTube/Stern/screenshot

Skupinama koje se u Njemačkoj najnovije čak masovno uklanjaju s društvenih mreža, od ožujka se bave i savezni organi za nacionalnu sigurnost

17.9.2021.
17:20
YouTube/Stern/screenshot
VOYO logo

Politički spektar koji se u Njemačkoj na izborima redovito uspijeva plasirati u savezni i regionalne parlamente, apsolutno je raznolikiji nego u, primjerice, dvopartijskom SAD-u. Ipak, od njega nije puno neizvjesniji.

Uoči izbora za Bundestag 26. rujna, koji će s manje ili više muke iznjedriti i nasljednika ili nasljednicu kancelarke Angele Merkel, prosjek niza agencija za istraživanje političkog raspoloženja kaže da SPD uživa simpatije 25 posto Nijemaca, CDU/CSU 22 posto, Zeleni 16 posto, FDP (liberali) 11 posto, isto toliko i radikalno desni AfD, a Linke (ljevica) 6 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako su se još i prije pandemije pristalice teorija zavjera sve češće petljali u politički život, nazovimo to tako, normalnog svijeta, a od početka pandemije posebno, naročito od osnivanja pokreta "Querdenken711", Der Spiegel je anketirao parlamentarne stranke kako bi vidio tko je od njih najviše na udaru antivaksera, antimaskera…

Ispalo je da su na udaru najviše Zeleni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na skoro svakom skupu pokušavaju nas ometati ljudi iz spektra 'querdenkera' i koronalažljivaca kao dijelova ekstremne desničarske scene; dovikivanjem, zviždanjem, bubnjanjem", kazala je za Spiegel glasnogovornica Zelenih.

Image
Večeras /

Masovna akcija: Facebook briše mrežu njemačkih teoretičara zavjera, time po prvi put slijedi nova pravila

Image
Večeras /

Masovna akcija: Facebook briše mrežu njemačkih teoretičara zavjera, time po prvi put slijedi nova pravila

Rekla je i to da su u Aschaffenburgu, Maulbronnu i Darmstadtu izbijale i tučnjave u publici. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na organizirane akcije ometanja svojih predizbornih skupova potužili su se i SPD i CSU. Iz obje stranke su ukazali na "Querdenken" kao scenu odakle u pravilu dolaze oni koji im nastoje upropastiti skupove.

Iz CSU-a čak navode da su te subverzije njihovih političkih skupova od querdenkera sve češće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz FDP-a i CDU-a, odnosno iz njihovih centrala, odgovorili Spiegelu su da njihove skupove pristalice teorija zavjera ne ometaju. Fenomen je zanimljiv zbog izrazito liberalne orijentacije FDP-a i zbog toga što je CDU bliže centru zdesna nego CSU, koji je od centra ipak nešto udaljeniji udesno.

Ipak, posljednjih mjeseci na lokalnim se razinama bilježe napadi i na te dvije stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok Die Linke navodi, osim vjernika teorija zavjera i desničarsku scenu odakle trpe napade, glasnogovornik AfD-a odgovorio je da njihove skupove ne ometaju querdenkeri, nego "Antifa scena". 

U studenom prošle godine, na jednom od najvećih skupova Querdenkera, odnosno protivnika epidemioloških mjera, cijele scene bliske antivakserima i sličnima, među 20.000 okupljenih bez ikakvih maski i razmaka, našao se i znatan broj neonacista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako se dolazi do toga da su još u ožujku SPD, CDU, CSU, Zeleni, FDP i Linke (svi osim AFD-a) dogovorili suradnju sa saveznim policijskim kriminalističkim agencijama i Službom za zaštitu ustavnog poretka.

Sinoć je, pak, Facebook objavio da je pokrenuo masovno brisanje kompletne mreže querdenkera iz Njemačke, zbog pozivanja na nasilje, organiziranje kako bi se provodile akcije dezinformiranja, širio govor mržnje…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo