Zašto iseljavanje iz RH? / Vlada Njemačke podići će minimalnu satnicu na 12 eura. U kunama bi to bila peteroznamenkasta minimalna mjesečna plaća

Image
Foto: Henning Schacht/Bundestag.de

Vlada u Berlinu minimalnu satnicu podiže u sklopu borbe protiv siromaštva, posebno žena i posebno na istoku. Poslodavcima nije drago. Ali, odluka je tu

23.2.2022.
15:45
Henning Schacht/Bundestag.de
VOYO logo

Njemačka vlada donijela je odluku o podizanju minimalne satnice na 12 eura, priopćila je savezna vlada, prenosi HINA.

"Povećanjem minimalca će profitirati preko šest milijuna građana, prije svega žene te zaposleni na istoku zemlje", rekao je ministar rada Hubertus Heil (SPD) nakon redovnog sastanka kabineta u srijedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Heil je rekao kako povišica minimalne satnice s 9,82 na 12 eura također pogoduje zaposlenima koji su tijekom pandemije "održavali vitalne funkcije društva", poput njegovatelja kao i ostalih zaposlenih u zanimanjima koja su relevantna za funkcioniranje sustava.

Minimalna satnica bi prvo u lipnju trebala biti podignuta na 10,45 eura, a zatim u listopadu na 12. Vlada je ovu odluku opravdala porastom cijena života i stanovanja u Njemačkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Zanimljiva posljedica korone /

Iznenađenje: Radnici u Hrvatskoj sve masovnije daju otkaz tamo gdje su nesretni, trend se pojavio diljem Zapada

Image
Zanimljiva posljedica korone /

Iznenađenje: Radnici u Hrvatskoj sve masovnije daju otkaz tamo gdje su nesretni, trend se pojavio diljem Zapada

"Ovaj porast životnih troškova je u pitanje doveo mogućnost pokrivanja tekućih troškova za osobe koje uz minimalnu satnicu rade puno radno vrijeme", stoji u priopćenju vlade.

Povišenje minimalca još mora odobriti Bundestag, gdje vladajuća socijaldemokratsko-zeleno-liberalna vlada raspolaže većinom. Njemački savez sindikata (DGB) je pozdravio ovu odluku vlade kao važan signal u borbi protiv osiromašenja zaposlenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje se radi o vrednovanju rada i važnom koraku u borbi za sprječavanje širenja siromaštva", rekao je član upravnog odbora DGB-a Stefan Körzell.

Udruga poslodavaca Njemačke (BDA) je kritizirala odluku vlade zbog "miješanja politike". BDA je zatražila da se pitanje odluke o minimalcu ponovno vrati u nadležnost posebnog povjerenstva sastavljenog od predstavnika poslodavaca i zaposlenih, a koje je do sada odlučivalo o ovom pitanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL.hr je izračunao koliko bi minimalna satnica od 12 eura značila za mjesečnu plaću u kunama u Hrvatskoj. Trenutno je srednji tečaj HNB eura 7,54 kuna, što bi značilo da Njemačka do listopada namjerava podići minimalnu satnicu na 90,48 kuna. Osam sata rada tako bi donosilo zaradu radniku od 723,84.

Za 2022. godinu u Republici Hrvatskoj računa se da imamo 250 obračunskih dana, što bi značilo prosječno 20,83 radnih dana mjesečno, a što bi uz onakvu minimalnu satnicu koju je najavila odrediti vlada Njemačke, značilo minimalnu plaću od 15.080 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo