Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
ekstremni val

Vladavina sibirske hladnoće: u Europi najmanje 40 mrtvih, u Sloveniji prve žrtve

Esktremno niske temperature i mraz opasne su, posebno za starije osobe koje žive same, o čemu svjedoči i slučaj iz Slovenije, gdje je muškarac iz okolice Maribora umro u vlastitom dvorištu

Image
Foto: AP Images
Vijesti.hr/Hina/ 28.2.2018. u 14:54
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Val sibirske hladnoće zahvatio je posljednjih dana cijelu Europu, a do sada je zabilježeno 40 smrtnih slučajeva uzrokovanih polarnim temperaturama, javlja u srijedu AFP i dodaje da su većina umrlih beskućnici. Niske temperature i snijeg također predstavljaju veliki problem u prometu, navodi agencija.

U tom valu ekstremne hladnoće koji su britanski mediji prozvali "Zvijer s istoka", Nizozemci "Sibirskim medvjedom", Šveđani "snježnim topom", dok su Francuzi odabrali naziv "Moskva-Pariz", od petka je u Poljskoj umrlo 18 ljudi, šest u Češkoj, pet u Litvi, po četvero u Francuskoj i Slovačkoj, dvoje u Italiji i isto toliko u Rumunjskoj. U Estoniji je od početka mjeseca umrlo sedam ljudi.

U noći s utorka na srijedu temperatura se u planinskim dijelovima Hrvatske i BiH spustila na minus 21 stupanj, u Lubecku na sjeveru Njemačke minus 20, na jugu Poljske minus 19, u belgijskom Liegeu minus 18, a u okolici Londona minus 10.

U Švicarskoj, u Glattalpu na 1850 metara nadmorske visine zabilježeno je minus 36 stupnjeva Celzija. U Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, na Balkanu i Skandinaviji snijeg i poledica su izazvali velike poteškoće u prometu. Zbog velike hladnoće grije se na maksimumu pa je ruski Gazprom objavio da je u šest dana premešio sve rekorde dnevne isporuke plina u Europu. Samo u ponedjeljak je isporučeno 666,8 milijuna prostornih metara plina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Austrijski tabloid Osterreich je nagradu za "najledeniji posao u Austriji" dodijelio Ludwigu Rasseru i Nirbertu Daxbacheru, zaposlenicima meteorološke stanice na Sonnblicku na 3109 metara nadmorske visine, koji tru puta dnevno vrše mjerenja. Za sva mjerenja im treba oko sat vremena na minus 32, a uz istočni vjetar osjećaj hladnoće se kreće oko minus 60.

Zbog hladnoće zatvorene ostaju i brojne škole u BiH, Hrvatskoj, Kosovu, Velikoj Britaniji, Irskoj, na sjeveru Portugala pa čak i Albaniji.

Upravo se čita

Esktremno niske temperature i mraz opasne su, posebno za starije osobe koje žive same, o čemu svjedoči i slučaj iz Slovenije, gdje je muškarac iz okolice Maribora umro u vlastitom dvorištu, a za život druge osobe liječnici se još bore.

Prema još uvijek neslužbenim informacijama koje su prenijeli lokalni mediji, stradali muškarac je živio sam, a pronađen je preslabo odjeven, na dvorištu, gdje je umro od podhlađenosti, a nakon što su tijelo uočili susjedi o tome je obaviještena hitna pomoć. Pretpostavlja se da je htio otići po drva, pri čemu se okliznuo i pao. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U srijedu ujutro još jedna osoba u vrlo teškom stanju zbog hipotermije dovedena je u mariborsku bolnicu, gdje se liječnici bore za njen život, potvrdili su bolnički izvori, prenosi mariborski radio. Već i kratki izlasci na otvoreno za starije osobe koje žive same, na selu i izolirani od susjeda, pa nitko ne primijeti ako im se nešto dogodi, mogu u sadašnjim vremenskim uvjetima ekstremno niskih temperatura, snijega i leda biti problematični, pa čak i kobni ako dođe do pada i fraktura ili malaksalosti, upozoravaju zdravstveni djelatnici, jer dolazi do vrlo brzog pothlađivanja tijela, odnosno do akutne hipotermije ako se pravodobno ne uspiju vratiti na toplo.

U Sloveniji su u srijedu zabilježene najniže jutarnje temperature ove zime. Najhladnije je bilo u Bovoj Vasi, minus 27 stupnjeva i u mjestu Jezersko, prema granici s Austrijom, minus 25 stupnjeva celzijusa, a još niže temperature najavljuju se za četvrtak, nakon čega bi došlo do postupnog zatopljenja. U Ljubljani je jutarnja temperatura u srijedu ujutro bila oko minus deset stupnjeva, pa su i kumice na glavnoj gradskoj tržnici svoju ponudu, osobito krumpir, grijale plinskim grijačima, kako se ne bi smrznuli,  objavili su mediji.

Vijesti.hr/Hina/ 28.2.2018. u 14:54
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba