ukrajina tuguje za poginulima / Vojna vježba pretvorila se u tragediju: Tražili su dozvolu za slijetanje zbog kvara lijevog motora

Na čelu vježbe bio je iskusni pilot, vrijeme je bilo povoljno, avion je, tvrde službenici, bio u dobrom stanju

26.9.2020.
19:00
VOYO logo

Vojna vježba pretvorila se u tragediju. U srušenom zrakoplovu bilo je sedam časnika i 20 vojnih studenata zrakoplovnog sveučilišta oružanih snaga Ukrajine.

''Strašno smo zabrinuti zbog ove situacije jer smo obučavali mlade muškarce za obranu naše domovine'', kazao je Mikola Kovalenko, zamjenik ravnatelja Nacionalnog zrakoplovnog sveučilišta.

Zapovjednik posade izvijestio je o kvaru lijevog motora prije nesreće i zatražio dozvolu za slijetanje. Tri minute nakon što je došao blizu piste, dogodila se nesreća.

''Kada su stigle jedinice hitne pomoći, avion je gorio. Svi koji su bili unutra su poginuli. Samo su dvije osobe prevezene u bolnicu u Harkovu'',  Anatolij Torjanik, zamjenik voditelja ukrajinske službe za hitne slučajeve.

Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

Jedan od tih mladića preminuo je u bolnici od teških opeklina. Jedini preživjeli u dobrom je fizičkom stanju, više nije ni na intenzivnoj njezi, no od šoka se ne sjeća detalja tragedije.

''Rane će zacijeliti. Važno je da je njegovo psiho-somatsko stanje normalno'', kazao je Eduard Korošun, ravnatelj Vojne kliničke bolnice.

U Ukrajini je proglašen dan žalosti. Pred sveučilište građani donose cvijeće.

''Jako mi je teško, žao mi je, osjećam veliku tugu'', govore potreseni građani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP
Image
Foto: AP



Ukrajinski predsjednik kao i vojnici izišli su na mjesto nesreće.

Na čelu vježbe bio je iskusni pilot, vrijeme je bilo povoljno, avion je, tvrde službenici, bio u dobrom stanju - o tome što se dogodilo slijedi opsežna istraga.

''Ovo ćemo istražiti. Premijer sada priprema sastanak. Razgovarao sam s njime jutros i sinoć, svakako ćemo sve istražiti'', kazao je Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine..

Ukrajinski predsjednik zatražio je potpunu procjenu stanja vojne opreme.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo