Najgore prolazi njemačka / Von der Leyen u Azerbajdžanu, talijanski premijer u Alžiru: Šire se frontovi EU u borbi za alternativni plin

Europa koja se 'prži' u požarima i temperaturama preko 40 stupnjeva Celzijevih, na jesen bi se mogla smrzavati

20.7.2022.
7:35
VOYO logo

Šefica Europske komisije u Azerbajdžanu, arapski šeik u Parizu, egipatski predsjednik u Berlinu, talijanski premijer u Alžiru. Europski čelnici na svim frontovima bore se za plin iz drugih izvora kako ne bi morali ovisiti o ruskom.

"Udvostručit ćemo zalihe plina iz Azerbajdžana u Europsku uniju", najavila je predsjednica Europske komisije, Ursula Von der Leyen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U proteklih nekoliko mjeseci Alžir je postao prvi dobavljač plina za našu zemlju", kazao je talijanski premijer, Mario Draghi.

"Moramo izići na kraj s ugljenom, naftom i plinom. Gotovo pa sam rekao - punom parom naprijed!", kazao je njemački kancelar, Olaf Scholtz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer za dva dana završava remont plinovoda Sjeverni tok 1 kojim Rusija plin isporučuje do Njemačke i drugih europskih zemalja. Pa se postavlja pitanje hoće li Putin nakon toga uopće otvoriti ventil? Stručnjaci smatraju - hoće, ali po svojim pravilima. Slično je Putin napravio i 2009. jer je tvrdio da mu Ukrajinci kradu plin.

"Kad je Rusija obustavila isporuku plina preko Ukrajine. Ljudi koji to prate sjećaju se da je u Zagrebu uveden prvi stupanj redukcije, pojedini veliki potrošači su bili isključivani sa sustava. Ja bih rekao da je danas puno drugačija situacija. Tada u to vrijeme smo imali samo jedan dobavni pravac, preko Slovenije", rekao je energetski stručnjak Tomislav Mazal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
...ali smanjuju kapacitet /

Rusija bi mogla na vrijeme nastaviti s transportom plina Sjevernim tokom 1, nakon prekida zbog remonta

Image
...ali smanjuju kapacitet /

Rusija bi mogla na vrijeme nastaviti s transportom plina Sjevernim tokom 1, nakon prekida zbog remonta

Hrvatska je danas relativno sigurna od ucjena plinom jer iz Rusije uvozimo samo 20 posto. A mogli bismo i bez njega jer sami proizvodimo 25 posto. Najveći spas leži u LNG terminalu koji još može i povećati kapacitet od ovih 55 posto.

Pod petama najviše gori Njemačkoj jer se ne mogu preko noći riješiti ruskog plina o kojemu uvelike ovise.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako dođe do problema u opskrbi u Njemačkoj i njemačka industrija će imati problema. Ako njemačka industrija ima problema onda će cijela EU, uključujući Hrvatsku imati gospodarskih utjecaja", kazao je Mazal.

Jedan od europskih planova ako Putin zatvori ventil temelji se na solidarnosti i tri stupnja alarmiranja. Koja zemlja proglasi treći - u pomoć mu trebaju priskočiti susjedi. A građani Europe se nadaju, otkuda god dolazio, da će plin iz labirinta cijevi naći put do njihovih kućanstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo