BALKANSKA TURNEJA / Ursula Von der Leyen u Prištini pozvala Kosovo i Srbiju na početak pregovora uz posredništvo Bruxellesa

Image
Foto: AP IMAGES

Dodala je da kao Njemica razumije izazove pomirenja nakon sukoba.

29.9.2021.
15:34
AP IMAGES
VOYO logo

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozvala je u srijedu u Prištini Kosovo i Srbiju da prevladaju sve veći granični spor i ponovno se posvete pregovorima uz posredništvo Bruxellesa, dodavši da kao Njemica razumije izazove pomirenja nakon sukoba.

Snage NATO-a pojačale su patrole na Kosovu u ponedjeljak blizu graničnih prijelaza koje su blokirali lokalni Srbi razljućeni zabranom ulaska automobila sa srbijanskim tablicama u zemlju, u najnovijim napetostima između susjeda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
zastoj zbog napetosti /

Interni dokument Europske unije otkrio je da više ne jamče buduće članstvo za šest zemalja Zapadnog Balkana

Image
zastoj zbog napetosti /

Interni dokument Europske unije otkrio je da više ne jamče buduće članstvo za šest zemalja Zapadnog Balkana

"Znam što znači prevladati sporove (...) Dolazim iz zemlje koja je donijela Drugi svjetski rat svijetu i koja je odgovorna za holokaust", rekla je šefica EK-a u prijestolnici Kosova u sklopu posjeta balkanskoj regiji uoči samita EU-a i Balkana 6. listopada. 

'Želimo budućnost u kojoj su Kosovo i cijeli zapadni Balkan dio Europske unije'

Srbija, Kosovo, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija i Sjeverna Makedonija teže članstvu u Europskoj uniji, ali njihov napredak stagnira od obećanja EU-a 2003. godine da će ih primiti nakon što ispune sve kriterije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosovo je proglasio neovisnost 2008. i podržavaju ga Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i većina članica EU-a. No Srbija ne priznaje neovisnost Kosova i blokira priznanje Kosova u Ujedinjenim Narodima. 

I Kosovo i Srbija, koja je službena kandidatkinja za članstvo u EU, moraju poboljšati međusobne odnose ako se žele pridružiti bloku. Njihovi pregovarači uputili su se u Bruxelles na posljednji krug pregovora uz posredništvo EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadam se da će izaći sa snažnim mandatom za pregovore. To je najbolji način za rješavanje problema i napredovanje. Duboko sam uvjerena da je jako važno deeskalirati (situaciju) i vratiti se dijalogu koji je konstruktivan", rekla je von der Leyen. 

"Želimo budućnost u kojoj su Kosovo i cijeli zapadni Balkan dio Europske unije", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč snažnoj podršci Komisije za članstvo zapadnog Balkana u EU, blok 27 članica je podijeljen je oko brzine "proširenja", a osobito oko toga treba li započeti pristupne razgovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo