iz skopja zoltan kabok / Vrhunac napetosti u Makedoniji: Sutra odlučuju o imenu, provjerili smo kakva je pozicija Hrvata

Iako većih nemira nema, postoji velika bojazan da će, neovisno o rezultatima, vladajući promijeniti ime zemlje uz blagoslov parlamenta

29.9.2018.
19:14
VOYO logo

Uzavrelo je i u Makedoniji. Sutra se ondje održava referendum na kojem će gotovo dva milijuna birača odlučiti kako će im se zemlja uopće zvati. Republika Makedonija ili, pak, Republika Sjeverna Makedonija, kako je u lipnju dogovoreno s Grčkom. 

Iako većih nemira nema, postoji velika bojazan da će, neovisno o rezultatima, vladajući promijeniti ime zemlje uz blagoslov parlamenta. Grčka promjenom imena uvjetuje put Makedonije prema Europskoj uniji i NATO-u. Parlament je sporazum već potvrdio, a sada su na redu i građani Makedonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reporter RTL-a Zoltan Kabok u Skopju je tim povodom razgovarao s Nenadom Živkovićem, bivšim predsjednikom Zajednice Hrvata u Makedoniji.

Koliko Hrvata ima u Makedoniji?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bitno je napomenuti da su Hrvati raspoređeni u nekoliko gradova u Makedoniji. Brojke su irelevantne, mi mislimo da je ovdje Hrvata oko 10 tisuća.

Niste u parlamentu, niste u Ustavu. Koliki je to problem?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akitvnosti koje sprovodimo su jačanje naše pozicije u Makedoniji, u suradnji s državnim tijelime Republike Hrvatske, kao i državnim institucijama u Makedoniji. To je rezultiralo mješovitim sastankom nakon sedam godina.

Što je još za RTL rekao Živković i kakva su očekivanja o sutrašnjeg dana, pogledajte u videu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo