Ozbiljan problem u Bruxellesu / Vrijeme curi, dogovora nema: EU parlament traži da se donese plan financiranja EU usmjeren na krizu

Image
Foto: ap images

Činjenica jest da krajem ove godine ističu mnogi programi, poput onih kohezijskih, istraživačkih, ili Erasmusa

14.5.2020.
10:47
ap images
VOYO logo

Eurozastupnici pozvali su Europsku Komisiju da donese rezervni plan kako bi se zajamčio kontinuitet EU financiranja u razdoblju nakon koronavirusa.

U srijedu, europarlamentarci su prihvatili zakonodavnu rezoluciju sa 616 glasova za, 29 protiv i 46 suzdržanih, tražeći da Europska komisija do 15. lipnja 2020. godine podnese prijedlog rezervnog plana za VFO (Višegodišnji financijski okvir). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da aktualni dugoročni proračun EU-a ističe 31. prosinca 2020., EU treba novi proračunski okvir planiranja za idućih sedam godina, odnosno dugoročni budžet Unije. Stoga je Europska komisija predstavila plan za budući VFO od 2021. do 2027. u svibnju 2018., a onda i najavila donošenje novog prijedloga u svibnju 2020. koji će uzeti u obzir zdravstvenu krizu i njezine posljedice.

Europski parlament je prihvatio stajalište u studenom 2018., te ga potvrdio u listopadu 2019. Vijeće se još nije usuglasilo oko stajališta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idući korak, budući da je izvješće prihvatila većina u Parlamentu, je da Komisija mora ili podnijeti odgovarajući prijedlog ili pak izvijestiti Parlament o razlozima zašto to neće učiniti, u skladu s člankom 225. Ugovora o funkcioniranju EU-a. 

Kada ju je prošlog srpnja potvrdio kao predsjednicu Europske komisije, Ursula von der Leyen je obećala: 

"Kada ovaj dom, većinom glasova svojih članova prihvati rezolucije kojima se od Komisije traži da podnese zakonodavne prijedloge, obvezujem se da ću odgovoriti zakonodavnim aktom, uz potpuno poštovanje načela proporcionalnosti, supsidijarnosti i principa boljeg donošenja zakona."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krajem ove godine ističu mnogi programi

"Trenutačna zdravstvena kriza dodatno nas obvezuje da uklonimo rizik povezan s mogućnošću da novi dugoročni proračun EU-a ne stupi na snagu 1. siječnja 2021.", ističu zastupnici u Europskom parlamentu.

Image
Budućnost EU /

U Bruxellesu se događa nešto važno: Znate li što je VFO i zašto bi vas itekako trebao zanimati?

Image
Budućnost EU /

U Bruxellesu se događa nešto važno: Znate li što je VFO i zašto bi vas itekako trebao zanimati?

Iako bi se gornje granice sadašnjeg okvira proračuna automatski produljile u slučaju nepostojanja novog VFO-a, činjenica jest da krajem ove godine ističu mnogi programi, poput onih kohezijskih, istraživačkih, ili Erasmusa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnici u Europskom parlamentu ističu da bi rezervni plan trebao privremeno preusmjeriti proračun na rješavanje i ublažavanje neposrednih gospodarskih i društvenih posljedica epidemije te na pomoć u oporavku, uključivanjem fleksibilnosti i financiranja kao što je to već učinjeno u ovogodišnjem proračunu.

"Trenutačna situacija traži iznimna rješenja. Bojimo se da novi VFO za razdoblje od 2021. do 2027. neće biti spreman na vrijeme zbog nagomilanog ozbiljnog kašnjenja. Stoga, pozivamo Europsku komisiju neka predloži rezervni plan za proračun za iduću godinu. U vremenima krize i nestabilnosti, korisnici EU proračuna trebaju jasnu viziju o idućoj godini.  Zastupnici Europskog parlamenta traže sva moguća rješenja kako bi osigurali stabilnost EU proračuna", kazao je Jan Olbrycht, član EPP-a iz Poljske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Građani, poduzetnici i civilno društvo neće razumjeti zašto 1. siječnja 2021. nemamo važeći EU proračun. Ako je to bilo teško prihvatljivo već prije ove pandemije, onda je još teže sada, uz ozbiljne posljedice virusa COVID-19 na obitelji, škole, poslovanje i gospodarstvo. Pozivamo Europsku komisiju da predstavi ambiciozan prijedlog EU proračuna za idućih sedam godina na vrijeme, s pripadajućim Fondom oporavka koji će odgovoriti na očekivanja građana.

Komisija je već odgodila predstavljanje novoga prijedloga. Europsko vijeće mora postići dogovor i Europski parlament dati pristanak. Ali ne možemo preuzimati daljnji rizik. Još jednom pozivamo Europsku komisiju da predstavi rezervni plan. On mora biti učinkovit i  ponuditi sigurnosnu mrežu za korisnike EU programa", rekla je Margarida Marques iz S&D-a, Portugal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo