srbijanski predsjednik / Vučić o zabrani ulaska u Jasenovac: 'Krenuli su sa besmislenim napadima. Htio sam položiti cvijeće'

Image
Foto: M.K./ATAImages/PIXSELL

Srbijanski predsjednik komentirao je pisanje hrvatski medija o njegovom pokušaju dolaska u Jasenovac

18.7.2022.
18:11
M.K./ATAImages/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić planirao je privatno posjetiti Jasenovac i Pakrac, no hrvatske vlasti mu nisu dopustile ulazak u zemlju.  

U svom obraćanju medijima, Vučić je prvo govorio o konzultacijama o novom premijeru s predstavnicima stranaka u novom sazivu Skupštine Srbije. Prilikom toga, kazao se razgovaralo i o problemima Hrvata u Srbiji i potencijalnom sudjelovanju u budućoj vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Primijetili se da je prvi put informacija o tome da je zabranjen ulazak u Jasenovac, slučajno ili ne, ne pojavljuje se u srpskim medijima. To govorim zbog onih uvjetno govoreći srpskih medija koji su prethodnih dana govorili kako sam pravio cirkus, iz različitih razloga. Analizirat ćemo te razloge. Ponekad zbog Rusije i Kosova, ponekad zbog pada ukrajinskog aviona u Grčkoj, ponekad ni sami ne znaju zbog čega, ali podrazumijeva se da sam ja kriv'', komentirao je Vučić.

Napomenuo je kako je prvu informaciju o njegovom nepolasku u Jasenovac prvi objavio Jutarnji list i kako nije bilo nikakve reakcije iz Beograda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Oni su mislili da ćemo izaći u javnost iako to nije bio naš plan. Mi smo željeli u tišini predati notu", rekao je Vučić.

'Kod njih su sve naslovne strane iste'

''Zato su krenuli u napad s besmislenim argumentima.Zamislite Vučić je htio da dođe na našu teritoriju da položi cvijeće. Zamislite koji je to kaos položiti jedan cvijet. Možda je kaos to što je trebala biti traka u bojama srpske zastave. Ne samo da je pretjerano to nazivati kaosom, nego nisam mogao vjerovati da netko to netko radi. Kod njih su sve naslovne strane iste. Sve naslovne strane bez izuzetka u najgorem svjetlu govore i o meni i o Srbiji. To u Srbiji nije slučaj, ja sam ponosan na to", rekao je srbijanski predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Oni su rekli da sam želio banuti i doći u tajnu posjetu'', rekao je Vučić.

Potom je pokazivao naslovne stranice hrvatskih medija sa zaokruženim crvenim naslovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Grlić Radman je rekao da nije isto otići u Jasenovac i otići na more. Ja nisam nikad želio otići na njihovo more i ponosim se time", komentirao je Vučić.

''Napisali su da sam htio provocirati povodom obljetnice Oluje. 2. rujna 2022. je mjesec dana od obilježavanja Oluje, njihovo slavlje i naše tugovanje. Prvi put kontaktiramo kabinet Plenkovića s obavijesti s molbom da 10. rujna posjetimo Jasenovac. Povratna poruka iz Plenkovićevog kabineta je da pomaknemo termin zbog političke situacije. Molba je uslišana'', kazao je Vučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Spomen područje /

Hrvatska vlada rekla je Vučiću da još nisu stečeni uvjeti za njegov posjet Jasenovcu, on želi doći do 17. rujna

Image
Spomen područje /

Hrvatska vlada rekla je Vučiću da još nisu stečeni uvjeti za njegov posjet Jasenovcu, on želi doći do 17. rujna

'Povezali su Oluju s Jasenovcem'

Kazao je kako su u 1. ožujka ove godine ponovili zahtjev i kontak i kako je ponovljena njegova molba da posjeti Jasenovac 5. ožujka,

"Nakon dva dana dobili smo poruku da posjet nije dobrodošao u ovom trenutku. Četvrtog ožujka donio sam odluku da neću ni taj puta ići u Jasenovac. Nigdje nikome nismo kukali, bili smo fer partneri", izjavio je Vučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A onda je došao treći put, obavijestio sam Pupovca i rekao mu "kako god hoćeš, ako imaš potrebe da obavijestiš kabinet Plenkovića, onda to učini" i on je to očito učinio. Oni su Oluju nekako podsvjesno povezali s Jasenovcem. Ja nisam nikada, ali oni jesu. To više govori o njima nego o nama. Rekao sam Pupovcu da ćemo poći i doći u Jasenovac, doći će možda jedna kamera s nama i obavijestit ćemo javnost da smo to napravili", rekao je srbijanski predsjednik. 

Kazao je kako je bio u Jasenovcu u dva navrata, ali ne kao predsjednik. Naglasio je kako nijedan srbijanski predsjednik nije u vrijeme mandata posjetio Jasenovac i kako je želio otići za vrijeme mandata kako bi pokazao poštovanje prema žrtvama. Vučić navodi kako mu je rečeno da su Plenković i Grlić Radman za posjetu čula neslužbeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Moj grijeh je to što sam želio položiti cvijet na kojem su, mi bismo rekli stotine tisuća, a Hrvati ako poštuju Tuđmana bi trebali reći više desetina tisuća. Argument da sam to radio uoči Oluje je neistina, radio sam to od rujna prošle godine nakon obilježavanja Oluje", kazao je Vučić.

Nije zainteresiran ići na more

Komentirao je kako mnogi građani Srbije idu u Hrvatsku na more, no naglasio je kako on za to nije zainteresiran, već želi ići u Jasenovac. Negirao je da je bivši srbijanski predsjednik Boris Tadić bio u Jasenovcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jasenovac je po monstruoznosti bio najgori logor u porobljenoj Europi. Taj logor nikad nije bio oslobođen", rekao je srpski predsjednik.

"Ni Josip Broz nikad nije bio u Jasenovcu da oda počast srpskim žrtvama. Da netko iz Srbije ode tamo, dogodilo bi im se isto što i meni. Civilizacijsko pravo je položiti cvijet u Jasenovcu. Neukusno je da se klibere dok uspoređuju Jasenovac i more", izjavio je Vučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izjavio je kako je Srbija na europskom putu i kako je računao da je sloboda kretanja najviša europska sloboda. Izjavio je kako je on spremio putovnicu i nije znao da tu imaju neki posebni načini kako se treba predstaviti.

"Ne postoji nijedno stratište srpskog naroda na prostoru bivše Jugoslavije kao što je to Jasenovac. Ispostavilo se da sam želio ići u zabranjeni grad ili su Srbi mogli tamo samo od 1941. do 1945", kazao je Vučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se nas tiče, mi ćemo uvijek htjeti imati civiliziranu komunikaciju. Nemam ja problem to što me nečiji mediji ne podnose. Jesam li ja kriv što Srbija ima suficit u razmjeni s Hrvatskoj ili ih je prestigla po iznosu BDP-a ili što su sedam kuća moje obitelji spalili. Sve kuće Vučića su 1992. spalili, mi nijednu njihovu kuću nismo spalili", izjavio je srpski predsjednik.

"O svim drugim besmislenim lažima sam spreman odgovarati na pitanja. 2. rujna nije bilo ni Rusije ni sankcija. Kakve veze ima ukrajinski avion, ta prometna nesreća? Dogodila se tragična nesreća, to su bile mine za obuku. Bangladeš je potvrdio da je to bila njihova narudžba, od toga živi 14.000 ljudi direktno u Srbiji. Što smo htjeli točno sakriti? Osim što netko mora pronaći u Srbima krivca uvijek. Znam ja zašto sam ja njima kriv. Da sam na njihovom mjestu, isto bih se ponašao moguće, možda bih radio malo bolje razloge, a ne ovako tupave. Ali razumijem zašto me mrze", komentirao je Vučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'U glavama srpske djece neće biti zabranjeno'

Kazao je kako šute kad se na EU summitima priča o velikosrpskoj agresiji, a kako su sada shvatili da je Jasenovac ''zabranjeno mjesto''.

"Mi ćemo raditi na tome da u glavama srpske djece to ne bude zabranjeno mjesto. Bit će velike i sistemske promjene u našem prosvjetnom sustavu, ali ćemo ulagati sve više novca u nove filmove, serije, knjige, prevoditi na druge jezike, da svi mogu znati što se tu dogodilo", kazao je Vučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad god negdje planiramo ići, i privatno, što nam nije obaveza, nema te konvencije... Kad god sam išao u BiH, uvijek bih obavijestio sve o mom dolasku. Nemam obavezu, ali sam to uvijek radio. Tako smo i sada pokušali sve dogovorom, ali nikad nije bilo vrijeme za odlazak u Jasenovac. I nikad neće doći vrijeme", rekao je Vučić.

Vučić je tijekom odgovora na novinarska pitanje rekao kako se nije čuo ni s kim iz hrvatskih vlasti osim s Pupovcem i dodao  kako ne zna niti o čemu bi razgovarao nakon svih tih pokušaja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neću se dodvoravati nikome dok sam živ. Da se idem kupati na more da bih bio dobar Srbin - neću", rekao je Vučić.

Smatra da se nikad neće pomiriti s Hrvatskom jer svatko ima drugačiji pogled na '90-e. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje zašto nije poštivao proceduru, Vučić je nabrajao posjete hrvatskih političara Srbiji mimo službenog protokola i pitao je li njima bio njima bilo zabranjeno. Čitao je s papira tko je sve unazad godinu dana  dolazio u Srbiju, spoemnuo je i sin predsjednika Zorana Milanovića, koji je također bio u Srbiji zbog sportskog natjecanja.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo