'otvorena vrata' / Vučić prisegnuo za drugi mandat. 'Danas Srbija nikome ne bi bila lak plijen'. Ima poruku i za Zagreb

Image
Foto: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

Budućoj srbijanskoj vlasti Europska unija ne smije biti sintagma i poštapalica, već opredjeljenje, rekao je Vučić

31.5.2022.
15:22
Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL
VOYO logo

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u utorak je započeo drugi mandat na čelu države i rekao da Beograd treba poboljšati odnose sa Zagrebom i Sarajevom, a međunarodnu zajednicu zamolio da razumije poziciju Srbije i da joj se ne obraća licemjerno u pogledu poštivanja međunarodnog prava.

Vučić je 3. travnja pobijedio u prvom krugu predsjedničkih izbora s 58,59 posto glasova, što mu je omogućilo drugi uzastopni petogodišnji mandat šefa države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prisegnuvši pred zastupnicima u parlamentu, Vučić je rekao da budućoj srbijanskoj vlasti Europska unija ne smije biti "sintagma i poštapalica, već opredjeljenje".

Govoreći o odnosima u regiji, naglasio je da treba poboljšati odnose Beograda sa Zagrebom i Sarajevom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvijek uz Republiku Srpsku

"Vrata Beograda bit će uvijek otvorena za dobar razgovor sa Zagrebom i Sarajevom, ali ćemo uvijek štititi interese međunarodnog javnog prava, poštivanje Daytonskog sporazuma, poštivanja ustava i integriteta BiH", istaknuo je Vučić.

Dodao je da će Srbija inzistirati da se Dayton ne može mijenjati bez suglasnosti svih triju konstitutivnih naroda i da će Beograd "uvijek biti uz Republiku Srpsku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vučić je istaknuo da će Srbija "čuvati svoju vojnu neutralnost", unatoč tome što su oko nje "ili zemlje NATO-a ili zemlje i teritoriji u kojima se nalazi NATO" među kojima je Srbija "kao mali otok".

Dodao je da Srbija nikoga ne napada i ne ugrožava, niti to kani činiti, ali i da se nitko neće olako usuditi da krene na Srbiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'SRBIJI TO NE TREBA' /

Optužnice protiv hrvatskih pilota užarile odnose Hrvatske i Srbije: 'Taj potez je korak unatrag u našim odnosima'

Image
'SRBIJI TO NE TREBA' /

Optužnice protiv hrvatskih pilota užarile odnose Hrvatske i Srbije: 'Taj potez je korak unatrag u našim odnosima'

"Želimo samo imati pravo da čuvamo svoje granice, svoju zemlju, svoje vojnike, da štitimo svoje nebo. Danas imamo financija i više snage nego ranije i danas nikome Srbija ne bi bila lak plijen, kao što smo bili lak plijen 1999.", rekao je Vučić, aludirajući na četvoromjesečne zračne udare zemalja NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju, koju su tada činile Srbija i Crna Gora, kako bi zaustavila represija srbijanskih snaga nad etničkim Albancima na Kosovu.

Zamolio zapadne zemlje da ne budu licemjerne

U kontekstu Ukrajine i Kosova, Vučić je zamolio zapadne zemlje da razumiju poziciju Srbije i da joj se ne obraćaju licemjerno, imajući u vidu što Srbija doživljava kroz odnos većine zapadnih zemalja prema problemu Kosova, čiju neovisnost Beograd ne priznaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezano uz ukrajinsku krizu, pitanje Kosova bit će za Srbiju "još istaknutije i teže za rješavanje, što god kaže bilo tko sa Zapada", rekao je Vučić podsjetivši na izjavu ruskog predsjednika Vladimir Putina o Kosovu kao presedanu.

Putin je u travnju u razgovoru s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guteressom rekao da su separatističke Donjecka Narodna Republika i Luganska Narodna Republika postale neovisne "na temelju presedana Međunarodnog suda pravde prilikom odlučivanja o neovisnosti Kosova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vučić je ocijenio da se "svijet pred našim očima dramatično mijenja" i da je napad na Ukrajinu prekretnica u međunarodnim odnosima.

I Shakespeare, Dostojevski, Goethe i Hemingway

Ocijenio je da je Rusija "željela prekid zapadne meke moći i širenje NATO-a", Kina nije željela nedodirljivost Zapada bez utjecaja drugih, a Zapad je želio očuvati vlastite interese.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Napadom na Ukrajinu je pogaženo javno pravo, ali je to činjeno i desetinama puta do sada, a ključni protagonisti su nerijetko bile i zapadne sile. Mi ovdje to na najbolji način možemo potvrditi", rekao je Vučić podsjetivši da je NATO bombardirao Srbiju bez suglasnosti Vijeća sigurnosti UN-a, a da pritom Srbija "nije okupirala nijednu drugu državu".

Rekao je da je ponosan na Srbiju danas koja se ponaša sukladno principima međunarodnog javnog prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Srbiji nema ni protuzapadanog ni rusofobnog ponašanja. I Shakespeare, Dostojevski, Goethe i Hemingway su dobrodošli u Srbiji i možemo biti na to ponosni", izjavio Vučić.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo